10 ползи за здравето от шиенето на гоблени

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
гоблени

Шиенето на гоблени е любимо занимание на жените от всички възрасти. Интересът към тях нараства, въпреки технологичното влияние и това не е изненадващо. Създаването на красоти с игла и конец е ефективен начин за подобряване на креативността и концентрацията.

Шиенето на гоблени е начин не само да създадем нещо красиво с двете си ръце, но и да разпуснем след напрежението в работата, да отвлечем вниманието си от новините, проблемите и тревогите. Това е занимание, което може да ни донесе само ползи и никакви вреди.

Ако досега не сте посягали към гоблена с ентусиазъм, вижте 10 ползи за здравето и го направете още сега:

  1. Шиенето на гоблени насърчава концентрацията и намалява стреса и тревожността

Медитативното действие на шиенето на гоблен насърчава позитивността и усещането за релаксация. Потопяването в една задача ви помага да се отпуснете и да изпитате чувство на задоволство.

Тревожността ви намалява, чувствате се по-спокойни и повишавате прага си на търпимост. А всичко това определено ще повлияе положително не само на здравето ви, но и на отношенията ви с другите.

  • Намаляват болките в гърба

Това е наистина изненадващо, но гоблени за шиене могат действително да облекчат физическите болки в гърба. Вниманието, което изисква тази дейност, насърчава координацията и двигателните умения.

Разбира се, не забравяйте да заемете удобна позиция, докато шиете гоблен. Важно е и гърбът  ви да има опора и да не се изгърбвате. За целта използвайте рамка за гоблен.

  • Умствен растеж

Шиенето на гоблен изисква креативност, добра работа с ръцете и бързина. Това стимулира мозъка да произвежда нови мозъчни клетки. И тъй като нарушенията на мозъчната дейност са резултат от влошената връзка между невроните, шиенето на гоблен може да насърчи умствения растеж.

Това се отнася и за лепенето на диамантени гоблени и рисуване по номера.

  • Усещане за щастие

Подобно на  други занаятчийски дейности, шиенето на гоблен повишава допамина в мозъка и ни кара да се чувстваме по-щастливи. А когато накрая видим резултата от усилията си, щастието става двойно.

  • Предотвратяване на деменция

Шиенето на гоблен ни кара да запомним определени стъпки, да взимаме решения, да проявяваме творчество. Това стимулира и поддържа ума ясен, фокусиран и активен. По този начин можем да предотвратим деменцията с напредване на възрастта.

  • Шиенето на гоблен ви предпазва от лоши навици

Това също е нещо интересно. Докато шиете гоблен, забравяте за допълнителната чаша кафе, за шоколада, за чипса и пържените картофки, за тютюнопушенето и други вредни навици, които иначе запълват ежедневието ни.

  • Понижава кръвното налягане

Шиенето на гоблен може да подобри здравето на сърцето, като понижи кръвното налягане и нормализира сърдечната честота. Дишането се нормализира, координацията на движенията успокояват мисълта. Това може да ви помогне да поддържате нормални пулс и кръвно в дългосрочен план.

  • Шиенето на гоблен действа благоприятно на ръцете и ставите

Всички тези движения с иглата и конеца, или с реденето на диамантен гоблен или рисуване по номера, увеличават пъргавостта на пръстите и омекотяват ставите с течение на времето.

Ако страдате от студени ръце, това е идеален начин да стимулирате кръвообращението.

  • Подпомага психичното здраве

Гоблените насърчават самодисциплината, вдъхва гордост, прогонва негативните мисли и така подпомага психичното здраве.

Вместо да изпадате в мрачни мисли, просто хванете иглата и конеца и създайте късче красота. Какъв по-приятен и полезен начин да помислите за здравето на психиката си? А то е не по-малко важно от физическото здраве. Здравата психика прогонва болестите и поддържа духа млад и силен.

  1. Помага и за силен имунитет

Всичко описано по-горе има пряко отражение върху имунната система. Когато се чувстваме щастливи, тялото ни има повече енергия и сила да се справя с вирусите. И обратно – потиснатото настроение е сигурен предвестник на проблемите с имунитета.

Силната имунна система от своя страна със сигурност може да увеличи и продължителността на живота. А какво по-хубаво от това, когато е благодарение на любимите ни занимания като шиене на гоблен, редене на диамантен гоблен, рисуване по номера?

Може да ви хареса също: ПРОФИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА АРТРИТ

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!