Къде изкупуват стари мобилни телефони?

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
мобилни

Често използваните мобилни телефони се оказват по-дълготрайни и издръжливи, отколкото сме предполагали. Същевременно излиза нов модел, който е дълго чакан, но бихте искали да се отървете от настоящия и по възможност да вземете пари от него и да доплатите. Това вече е възможно чрез платформите за изкупуване на втора ръка и ненужни мобилни устройства. Как и къде да предадете своите използвани телефони Bazar.bg?

Какво да направите със стария си телефон

Подобно устройство е с изчерпани в определена степен работни ресурси и вече искате да се отървете от него. Имате възможност да го продадете в сайтовете за обяви и популярните маркетплейси или да отидете в обектите за изкупуване на употребявана и запазена техника, с леки следи от употреба. 

Това днес е сравнително лесно, тъй като вече има такива фирми и при тях обикновено изискванията за изкупуване са: устройството да е работещо и да е употребявано максимум две години. Външното състояние трябва да е с леки следи от употреба и по възможност идентично на новия телефон. Това го прави пригоден за продажба и може да ви донесе повече пари. Подобни фирми обикновено не изкупуват ненужни и повредени апарати: със счупени капаци и дисплей, частична или пълна повреда.

Възможна ли е замяната на стария телефон с по-нов модел

Всяка фирма и онлайн магазин водят самостоятелна политика на работа и трябва да се информирате допълнително за подобна опция. Повечето български компании от този вид предлагат възможността за изкупуване на запазени телефони и даване на по-нови, с условието за доплащане на разликата в цената от ваша страна. По този начин получавате следващия смартфон и се отървавате от стария.

Разликата за доплащане ще зависи от избрания от вас модел, който искате да придобиете. Колкото по-нов и мощен е той, толкова по-голяма ще е сумата за доплащане. Ако от година притежавате последния модел и вече излиза следващият, то разликата за доплащане няма да е много голяма. Ако сте две или три поколения назад, то допълнителното плащане със сигурност ще е повече.

Къде приемат стари телефони

  • в интернет има много фирми и онлайн магазини, изкупуващи използвана техника и мобилни устройства;
  • в сайтовете за обяви също могат да се открият потребители, предлагащи услуга за изкупуване на различни джаджи;
  • някои от мобилните оператори дори предлагат възможност за изкупуване и рециклиране на ненужни устройства;
  • днес съществуват и специализирани фирми за рециклиране и изкупуване на ненужни мобилни и стационарни електронни джаджи и друга техника;
  • можете да го занесете в заложната къща, където веднага ще изкупят употребяваната ви техника.

В кои случаи се предпочита изкупуване на стара техника

Това обикновено са мобилните телефони, които са твърде ненужни, не получават вече ъпдейти и малко приложения могат да се инсталират на тях. Батерията им е с намалял капацитет и не издържа дълго време с едно зареждане. Често предавани за рециклиране са и повредените модели, които са неработещи и заемат само място в чекмеджетата. Носят се още и устройства, които вече са ретро и дълго време са били забравени в секцията.

Най-често от подобна услуга се възползват потребителите, желаещи да придобият най-новия смартфон и за да намалят цената за покупка, предават стария си модел и доплащат разликата. Понякога дори се носят два или повече апарата, от които да се приспадне стойността за новия.

Какво друго можете да направите, ако ви откажат изкупуване

Ако всички фирми са отказали да ви платят за настоящия телефон и се чудите как да постъпите, можете да го продадете на колекционери. Биха го купили, дори и ако устройството не работи, но е с добър външен вид. Това е особено валидно, ако моделът е от първите и вече трудно се намира на пазара. 

Другата ви опция е предаването на смартфона в сервиз за ремонт или продажба. Биха го ремонтирали, ако е в гаранция и не е изтекла. Ако след цялостната диагностика се установи, че дефектът е фабричен, апаратът се изпраща на производителя за неговата цялостна замяна или с искане за връщане на парите. Ако откриете в мрежата колективни оплаквания от същия проблем и при същия модел от другите потребители, то вие можете директно да се обърнете към производителя за рекламация, без цялостна диагностика от експерт.

Най-лесният и бърз вариант да се отървете от старото си устройство е да го пуснете за продажба в сайтовете за обяви. Можете да го предложите и за резервни части. От Bazar.bg съветват да отделите малко повече време в писането на подходящо описание и заглавие на обявата. Това ще ви помогне да направите по-бързо продажбата и да спечелите от 2 до 5 пъти повече пари отколкото ще ви дадат в сервиза или пунктовете за изкупуване и рециклиране на подобна техника.

Експертите не препоръчват безразборното изхвърляне на смартфони, тъй като в тях се съдържат много токсични вещества, които имат потенциала да причинят екологична катастрофа.

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!