Топ 5 характеристики на тютюна за наргиле

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
наргиле

Какво влияе върху силата на тютюна, защо някои тютюни създават повече дим, докато от наситеността на вкуса на други може още много да се желае? Всичко това и много повече в нашия нов материал.

Характеристики на тютюните за наргиле

Най-доброто наргиле  е това, което е направено самостоятелно. Процесът не е само удоволствие, той е много повече. Истинският майстор може да контролира характеристиките на дима, като го регулира за себе си. За да постигнете перфектния вкус и море от ароматен дим, имате нужда от малко: качествени въглени за наргиле, наргиле, тютюн за наргиле и „щипка“ старание.

Съдържанието на никотина в тютюн за наргиле

Силата на тютюна е най-важната му характеристика. С липсата й, никотиновият глад няма да е задоволен. Ще липсва усещането за приятен „удар“ в гърлото. В същото време, при излишък от него, никотиновата интоксикация ще настъпи, преди тютюнопушенето да приключи.

Нивото на никотин в тютюна, зависи не само от вида на тютюневото листо, но и от условията на неговия растеж, времето, когато тютюнът е бил прибран и начина на сушене и ферментация. Така, по-късната реколта на тютюна в комбинация с бързото сушене води до по-високо съдържание на никотин. Местоположението на тютюневите листа е не по-малко важно. Това определя, колко по-високо е листото, толкова по-високо е съдържанието на никотин в него.

Сила на тютюн за наргиле

Тютюните за наргиле се разпределят по сила от изключително силни до безникотинни.

Полезен съвет:

Ако попаднете на неподходяща смес – не бързайте да я изхвърляте. Може да се използва в микс с по-лек или по-силен тютюн.

Също така, една от често срещаните причини, свързани със силата на наргилето е течният никотин. В преследване силата му, много производители го добавят към състава на тютюневата смес, което се отразява негативно на вкуса на продукта, а също така нанася „удар в гърлото“, който мнозина бъркат със „сила“.

Скала за определяне силата на тютюн за наргиле

За удобство, при определяне на силата на наргилето е изобретена скала. Тя опростява взаимодействието на създалият наргиле и гостите, при идентифициране на необходимата сила. Това също ви позволява по-точно да опишете характеристиките на конкретен тютюн.

0,6-1% съдържание на никотин – ниска сила;

1-2% съдържание на никотин – средна сила;

2-3% съдържание на никотин – висока якост;

3-4% съдържание на никотин – много висока якост.

Тази скала може да се различава, според индивидуалните характеристики на организма на всеки отделен пушач. При пушене на едно и също наргиле силата може да се усети различно от различните хора. Това се влияе от фактори като:

Опит на пушене;

Пушене на пълен или празен стомах;

Емоционалното състояние на пушача;

Консумация на алкохол;

Опушеност.

Топлоустойчивост на тютюните за наргиле

Топлоустойчивостта на тютюна определя количеството въглен, което може да се постави, върху купата за наргиле, преди да се появи горчивина. На първо място, устойчивостта на топлина зависи от вида на тютюна. Колкото по-лек е сортът, толкова по-ниска е неговата топлоустойчивост. Методът на обработка също влияе, върху нивото на топлоустойчивост. Тази характеристика се определя и от съдържанието на захар в тютюна и от начина на нарязване. Колкото повече захар и по-фини разрези, толкова по-висока е температурата, която тютюневото листо може да издържи .

Различните комбинации от сортове и разфасовки тютюн могат радикално да променят развитието на вкуса. Производителите използват това свойство в своите експерименти. И, въпреки това, всеки тютюн има определена граница на устойчивост на топлина. Ако е в излишък, тогава захарта започва да гори, в резултат, на което се появява неприятен горчив вкус.

Измиване на тютюневи листа

Колкото по-високо е накисването на тютюневия лист, толкова по-добре ще се разкрие вкусът му и толкова повече дим ще се изпари при пушене. Имайте предвид, че самият вкус на тютюна е само част от цялостния букет, който се базира на аромати. Самият тютюнев лист, също може да има свои собствени нотки. Това е ярко потвърждение за това, какъв е сортът.

Насищане на вкуса

Основната характеристика на сместа, разбира се е вкусът. Колкото и да е опушен и топлоустойчив тютюн, той няма да се хареса на нито един пушач, без висококачествен естествен вкус.

Течните хранителни овкусители са отговорни за аромата и вкуса на тютюна, количеството им в тютюневата смес не надвишава 10% от общия обем. Всички ресурси на производителите са насочени към търсенето на идеалния вкус. Правят се експерименти в областта на обработката на тютюневи листа. Непрекъснато се търсят нови, по-качествени вкусове, които точно да имитират не само баналните плодове, сладко и напитки, но също така да създава уникални вкусови комбинации.

Прочетете още: КОИ ВИДОВЕ РИБА СА НАЙ-ПОЛЕЗНИ ЗА ЗДРАВЕТО?

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!