Предимства и недостатъци на шините 

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
шините

В ортодонтията съществуват както снемаеми, така и фиксирани ортодонтски апарати, които освен по частичното или постоянното позициониране върху зъбите, се различават и по други характеристики. Основната цел на провеждане на лечението, е постигане на правилна подредба на зъбите и разрешаване на проблемите в лицево-челюстната област.

Какво представляват шините

Шините, наричани още скоби, представляват снемаеми ортодонтски апарати, които могат да се слагат и свалят неограничен брой пъти. Тяхната основна структура се състои от:

  • Пластмасов материал, който придържа шината по начин, който да не наранява меките тъкани. При малките деца има опции за избор на цветовите комбинации, изобразяване на картинки и фигури;
  • Дъга – Този елемент служи за запазване на равновесието между лявата и дясната част на шината. Тя контролира разпределението на 4, 5 и 6 зъби;;
  • Куки – Тяхната цел е да придвижат в правилна позиция изкривения зъб;
  • Винтове – Притежават разширителна функция, която се контролира чрез специален ключ, под контрола на специалиста.

Предимства на шините

Сред основните предимства може да се посочи възможността за неограничено сваляне и слагане от пациента. По този начин, чрез свалянето им, шините могат да бъдат почистени качествено и детайлно, без да предизвикват дискомфорт в устата ви.

От своя страна, поддържането на добра хигиена намалява възможността за влошаване състоянието на зъбите, като поява на кариес. А при правилно поддържана хигиена, липсата на плака, която се трупа от застояване на хранителни вещества, ще възпрепятства възпаление на венците.

Друго основно предимство, което оказва влияние, е ценовия фактор. Изработката на скоби е значително по-икономичен избор, в сравнение с изработка на метални или сапфирени брекети. Можете да погледнете възможностите за брекети цена, като направите съпоставка.

При дискомфорт от прекомерна употреба, натиск или заседнали хранителни остатъци, снемаемите ортодонтски апарати могат да бъдат премахнати с лекота, докато неудобството отмине или се отстрани.

Недостатъци на шините

Един от основните недостатъци е по-ниската резултатност, която се постига, в сравнение с фиксираните апарати. Прецизен контрол върху подредбата на зъбите може да бъде постигната чрез брекети.

Друг недостатък е че има възрастово ограничение. Тяхното предназначение е да бъдат използвани от деца. Шините не са ефективни и не се прилагат за възрастни.

Вследствие на това, че скобите са снемаеми, те могат да бъдат сваляни лесно и неограничено. Именно тук възниква и следващия недостатък. Детето може да ги сваля когато реши, което в прекомерни случаи, може да доведе до нулева резултатност. Когато не се носят, те се разширяват и след това не могат да паснат в устата на детето, без да се коригират от ортодонта.

Тази статия е написана в партньорство с Dental Care – Център по дентална хигиена. За да научите повече относно шините, посетете нашия сайт.

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!