СПА у дома с ароматерапия

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
ароматерапия
Ароматерапията е чудодеен лек, основаващ се на използването на етерични масла от цветя, растения и билки. Тя се прилага при оплаквания, свързани с напрежение, безсъние,  безпокойство.

Смята се, че ароматите въздействат на подсъзнанието и чрез тях може да се повлияе положително на нервната система. Чрез етеричните масла се подобрява имунната система, намалява се болката и се въздейства върху симптомите на различни заболявания.

Как да се възползваме от ароматерапията у дома?

Ароматерапевтичен масаж

Масажът, при който се прилагат етерични масла, помага при безсъние, премахва напрежението и умората, успокоява менструалните и стомашни болки, облекчава мускулните травми.

За масаж може да използвате масло от жожоба, бадемово масло, лавандулово масло, масло от гроздови семки и евкалиптово масло. Благодарение на божествения аромат на маслата, масажът се превръща в уникално удоволствие.

Ароматерапевтичният масаж е идеален начин да държите стреса настрана. Освен това, може да го прилагате в домашни условия.

Душ или вана

Ако предпочитате да използвате любимите си етерични масла по време на обичайния душ, ги използвайте пестеливо върху кожата. Може да ги добавите към продуктите си за коса и тяло.

А ваната с ухание на лавандула е истински благодат за сетивата. Може да редувате различни етерични масла, които предварително разтворете в чаша вода. Не ги изсипвайте директно във ваната. Водата не трябва да бъде хладка, защото няма да усетите аромата на маслата. Достатъчни са ви няколко капки, за да се потопите в невероятно, ароматно удоволствие.

След ваната не взимайте душ, за да останат маслата по кожата ви. Те ще ви дадат нужната хидратация и дори няма да се нуждаете от допълнителна грижа.

Вдишване

Действието на етеричните масла може да бъде използвано и чрез вдишване директно от опаковката, или напоени в памук. При вдишване ароматите влияят директно на мозъка и ни носят различни усещания. На това се дължи ефективността им при силни, отрицателни емоции.

Ароматът на мента премахва напрежението и дори намалява апетита. Джинджифилът успокоява стомаха, а лавандулата – премахва гнева. Лайката се използва при кашлица и хрема. Бергамотовото масло помага при силен стрес, а смирна и копър прилагайте при нарушения в съня.

Преди да решите кое масло да използвате, се запознайте с действието им при вашия проблем.

Локално

Етеричните масла помагат при различни кожни проблеми. С тях обаче трябва да се борави пестеливо, защото са силно концентрирани.

Ароматизиране и дезинфекция на въздуха

Въпреки че голяма част от маслото бързо се изпарява, това е добър вариант да дезинфекцирате и ароматизирате въздуха.

Орално

При оралното приложение на етеричните масла бъдете особено внимателни. Препоръчаното количество е не повече от 2-3 капки.

Кожа и коса

Чаеното дърво дава добър ефект при гъбични инфекции. Малките рани по кожата третирайте с масло от лавандула за по-бързо заздравяване.

При косопад може да използвате масла от жожоба, мащерка, розмарин, гроздови семки. Маслата се втриват с масаж на скалпа в продължение на няколко минути и не се изплакват. Може да ги добавите и в готовата си маска за коса, или да си приготвите домашна.

Ароматерапията има различни приложения, които може да използвате с вдъхновение и креативност. Важното е да откриете най-удобните за вас възможности.

Статията е вдъхновена от: fragrances.bg/blog

ЗАЩО ВАНАТА МОЖЕ ДА БЪДЕ ПО-ЗДРАВОСЛОВНА ОТ ДУША

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!