Как да премахнем проблема с липсващите зъби?

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
зъби

Зъбна агенезия

Зъбна агенезия е често срещано явление, което е патологично и се диагностицира най-често в детска възраст между 6 и 10 години. Това състояние се характеризира с липсата на един или няколко зъба, както и малформация. Това е вроден проблем, който в голям процент от случаите не засяга единичен член от семейството, а е наследствен.

Зъбната агенезия не засяга всички зъби, а конкретно предкътници и резци. Често се проявява при недостатъчно разстояние между зъбите и физическа обструкция. По този начин зъбът няма възможност да израстне правилно и пада. След загубата на зъби, дъвкателният апарат търпи изменения и спрямо колко е голяма тя, се определя колко тежко е изменението. 

Има три вида агенезия и тя се определя спрямо колко зъби липсват: 

  • Най-лекото състояние е хиподонтията – при нея липсват от един до шест зъба;
  • Средния вид е олигодонтия – при която липсват над 6 зъба;
  • Най-тежкото състояние е анодонтия – характеризира се с пълна липса на зъби.

Липсата на зъби влияе както на самочувствието на човек, така и на неговото здраве. Поради недостатъчна наличност, храната не може да се сдъвква равномерно. Наличните зъби в устата ни се натоварват прекомерно и се амортизират по-бързо. Лекуването на това състояние се случва чрез корекция на израстването на зъба и разстоянието или заместването на липсите. Ако се хване в начално състояние може да бъде овладяно преди да се стигне до загубата на зъба. За да се определи лечение, първо трябва да се посети стоматолог, който да диагностицира състоянието ни и да предложи възможни варианти за постигане на лечение.

Зъбни импланти

Зъбните импланти са най-често срещаното решение, което се предприема когато говорим за зъбна агенезия. Имплантът е изкуствен зъб, пригоден да изпълнява функцията на истинския, да участва равностойно в дъвкателния апарат и да запълва празното пространство. Тази интервенция се извършва от оторизирано лице, специалист по дентална медицина, който прикрепя импланта към венеца чрез винт в челюстната кост. 

Зъбният имплант създава стабилност за изкуствената коронка чрез корен, който имитира истинския. Наличие на зъбни корени в челюстта отговаря за нейната здравина в определения участък. Когато има наличие на зъбна агенезия, костта в която са били зъбните корени започва да страда и да се стопява.

Ортодонтско лечение

Дялът от денталната медицина, занимаваща се със шини, брекети и алайнери наричаме ортодонтия. Този вид лечение може да даде резултат и да се приложи, само ако зъбната агенезия е от първи вид, с липса до шест зъба. Празното пространство се стеснява или премахва чрез поставянето на специални ортодонтски апарати, които да променят конструкцията на зъбното разположение. Те могат да бъдат както мобилни, така и фиксирани. Този метод запазва естествените зъби и не добавя импланти. Ефектът се постига по-бавно поради обстоятелството, че ортодонтския апарат трябва да се носи дълго време – от няколко месеца, до няколко години спрямо сложността на състоянието. 

Протезна хирургия

Протезната хирургия е метод, при който се поставят частични протези, които да спомагат дъвкателния апарат и да запълват празното пространство поради естетически причини. Към нея прибягват предимно по-възрастните хора поради факта, че е сравнително по-евтин вариант спрямо предишните два.

Протезите са подвижни, могат да се премахват и поставят самостоятелно, за разлика от зъбните импланти. Те изискват ежедневно почистване за поддържане на първоначалното им състояние. Те могат да се използват при всички видове на зъбна агенезия, включително и най-тежката форма, а именно анодонтия.

Тази статия е написана в партньорство с Medical Dent – Дентална клиника. За да разберете повече относно зъбната агенезия и вариантите подходящи за лечението й, посетете нашия сайт.

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!