Какви са ползите от стоматологично лечение с микроскоп?

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
стоматологичен-кабинет

Микроскопите в денталната практика са познати още от 80-те години на миналия век. Тогава, разбира се те не са били масово използвани и все още са били в процес на адаптация към стоматологичната практика. В днешно време те са неизменна част от денталните практики по света, а и в не малко такива в България.

Но защо е необходимо използването на микроскоп по време на лечение на зъбите?

Произхода на почти всички зъбни болести и околните меки  тъкани е бактериален. Тоест бактерии и продуцираните от тях вещества  предизвикват увреждане на зъбните структури. По тази причина и дефектите по зъбите понякога  имат микроскопични граници и размери. За това в днешно време използването на увеличителни уреди като микроскопи и лупи са все по-често застъпени в модерните дентални практики. Тук ще посочим няколко основни ползи от лечението на зъб с микроскоп.

Диагностика

Както вече бе споменато, често зъбните дефекти са с изключително малки размери.  Това е предпоставка те да не бъдат забелязани при преглед.  Пример за това са кариесите, които се развиват между зъбите, пукнатини в структурата на емайла, микропроцепи на вече направени пломби и други. С помощта на микроскоп или увеличителни лупи тези проблеми се откриват  по-лесно и навременно.

Лечение на кариес

Микроскоп може да се използва дори и при лечение на кариес. Така операторът вижда в детайли границите на кариозната тъкан и може да я почисти качествено и цялостно.  При дълбоки дефекти, които са в близост до нерва на зъба, увеличението с микроскоп позволява да се работи внимателно и да се избегне евентуално ненужно засягане и увреждане на нерва.

Кореново лечение

Безспорно най-големи са ползите от използване на микроскоп по време на кореново лечение. Кухината, в която е поставен нервът на зъба е изключително малка и трудно достъпна. В допълнение на това, входовете на кореновите канали, които са обект на кореновото лечение са микроскопични и  представляват сериозно предизвикателство за стоматолога. Това е предпоставка в хода на лечение да се допуснат пропуски, които могат да доведат до бъдещ проблем.

Менажиране на счупени инструменти

Основен повод за лечение под микроскоп са така наречените сепарирани инструменти. Това са случаи, при които има счупено парче  инструмент от предишно, неуспешно кореново  лечение. С помощта на увеличението, инструмента може да бъде открит и да бъде преодолян или отстранен, ако това е възможно.

Прочетете още: ВЕЧНИ ЛИ СА ДЕНТАЛНИТЕ ИМПЛАНТИ?

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!