Какво трябва да знаем за болкоуспокояващите

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
болкоуспокояващите
Болкоуспокояващи: В желанието си да получим бързо облекчение често посягаме към обезболяващите лекарства. И те наистина в повечето случаи действат ефективно и премахват симптомите. Когато ги пием редовно обаче, поемаме големи здравословни рискове.

Преди да вземете обезболяващо трябва да знаете следните 5 неща:

1. Не приемайте обезболяващи след алкохолна вечер:

Вероятно сте чували точно обратното, но не сте замисляли какво се случва след комбинацията на алкохол и аналгетици. Когато сте пили твърде много алкохол, черният ви дроб го превръща в безобидно съединение, което се освобождава в кръвообращението.

Междинният продукт – ацеталдехид, обаче, който се освобождава първоначално, е силно токсичен. Той трябва бързо да бъде превърнат в ацетат – безобидното съединение, което вече споменахме, за да не навреди на организма. При тази трансформация се освобождава ензим, който съдържа някои от антиоксидантите на тялото като глутатион.

Така след препиване в организма има недостиг на въпросния ензим, както и на глутатион. Точно те обаче играят важна роля в детоксикацията ни след приемане на аналгетик. Употребявайки алкохол, ние намаляваме шансовете на черния дроб да се справи с двойната порция токсини. Резултатът в дългосрочен план може да бъде увредени цели части на черния дроб.

2. Болкоуспокояващите състаряват организма:

Свикнали сме да приемаме парацетамол за всяко неразположение и въпреки временното облекчение, влошаваме общото състояние на организма в дългосрочен план.

Аналгетиците подкопават ефективността на антиоксидантната ни система и пречат на организма да се бори със свободните радикали.

3. Болкоуспокояващите влияят на мисленето:

Проучванията показват, че аналгетиците влияят на мисловния процес и емоциите. Все още няма научно обяснение как точно става това. Но експериментите са категорични – хората, приели болкоуспокояващи, показват по-слаби резултати при мисловни задачи.

4. Болкоуспокояващите не действат при умора:

Когато сте уморени и недоспали, твърде вероятно е тези медикаменти да не ви повлияят. Тяхното действие е свързано с общото състояние на организма.

5. Обезболяващите не са безобидни:

При възрастни хора с нарушения в дейността на черния дроб са възможни по-тежки странични ефекти от обичайните. Рискът се увеличава при прием и на други лекарства, консумация на алкохол и недохранване.

При здрави хора също са възможни странични ефекти, като стомашно-чревните оплаквания са най-разпространени.

За минимизиране на страничните ефекти се препоръчва хапчето парацетамол да не се приема никога на гладно и да се разтвори в устата преди поглъщане. Така се намаляват евентуалните вреди на стомашно-чревния тракт.

За щастие, има много естествени начини за облекчение на болката в домашни условия. Консумирането на по-голямо количество вода значително успокоява симптомите. Добър ефект имат и етеричните масла, които имат най-силно успокояващо действие чрез вдишване.

Масажът също може да помогне при стомашни болки, главоболие, болки в мускулите и ставите.

Има и храни с болкоуспокояващо действие, като ударници сред тях са зехтинът, ябълките и ананасът. Те имат изразено противовъзпалително действие и наистина могат да ви помогнат да се почувствате по-добре.

При силно главоболие много хора получават облекчение от цитрусовите плодове. Направете си фреш, преди да посегнете за пореден път към хапчето за болка и може да не се налага да го изпиете.

5 СЪВЕТА ЗА ИМУННАТА СИСТЕМА, КОИТО НЕ ТРЯБВА ДА ПРЕНЕБРЕГВАТЕ ТОЧНО СЕГА!

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!