Нуждата от кислородна терапия в барокамера след гинекологично раково заболяване

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
кислородна терапия

Много жени, преминали през лъчетерапия заради гинекологично раково заболяване, развиват разкъсвания на тъканите в интимната област. Те могат да бъдат както дразнещи, така и болезнени, което налага тяхното лечение.

В тази статия ще разгледаме как лечението с кислородна терапия в барокамера в HBO Medical Support Center може да помогне за третирането на тези засегнати тъкани и каква е причината те да възникват.

Какво е кислородна терапия в барокамера?

Барокамерата е уред, който се използва за лечение на широк кръг заболявания чрез кислородна терапия.

Известна още като хипербарна камера, в нея пациентите дишат чист кислород, докато са изложени на високо налягане. Тази процедура се нарича хипербарна оксигенация или HBO терапия.

Вдишвания в устройството елемент помага за по-бързото възстановяване и регенерация на засегнати тъкани в човешкото тяло. Съчетанието на приемане на чист кислород, докато сте изложени на високо налягане, помага на организма ви да достави по-бързо и по-наситено количество от елемента до засегнатите тъкани.

Сесията с кислородна терапия в барокамера протича безболезнено и продължава около час. В уреда се влиза без мобилни телефони, защото могат да се счупят от високото налягане. По време на сесията пациентите могат да четат книга или да гледат филм на телевизора със специална защита от налягането. Много пациенти, преминали през терапията в хипербарна камера, я описват като отпускаща, а някои дори са заспивали.

Последици от лечението на гинекологичните ракови заболявания

Този тип заболявания се третират с комбинация от лъчетерапия и брахитерапия.

При лъчетерапията се използва радиация, която да забави растежа на раковите клетки и цели да ги убие. Това обаче засяга и другите тъкани върху, които е насочено лечението.

Толеранса на апикалния пролапс към радиация може да достигне до 140Gy (мерна единица за облъчване с радиация). Тази на перинеума е по-ниска. Тя може да достигне до 80Gy, при облъчване в продължение на 6 седмици. Толерансът на останалата част на вагината и таза е още по-малък, а високата доза радиация в тези области може да предизвика усложнения.

Усложненията, породени от радиация, могат да се развият от няколко месеца до години след приключване на лечението под формата на разкъсвания на тъканите. Това обхваща между 5%-15% от жените получили лъчетерапия и преборили рака.

Причината за тези разкъсвания се крие във факта, че радиацията причинява прогресиращ ендартериит (възпаление) на малките кръвоносни съдове. Това води до клетъчна хипоксия (повишено потребление на кислород на клетките) и увреждане на фибробластите (клетките произвеждащи колаген).

Тези разкъсвания често се предружени със симптоми като болка в таза, вагинално течение, язва или некроза.

Третирането на тези разкъсвания изисква локална грижа и хирургична намеса. Тези лечения не винаги са успешни, заради честата поява на компрометирано кръвоснабдяване на кожата, което затруднява операционната намеса.

Как лечението в барокамера помага за справяне с последиците от лъчетерапията?

Кислородната терапия в барокамера помага на засегнатите от лъчетерапията клетки да се възстановят по-бързо.

Вдишването на елемента под високо налягане помага той да достигне по-бързо и в по-големи количества до фибробластите и засегнатите от клетъчна хипоксия клетки. По този начин те се снабдяват с нужното им количество кислород, за да се регенерират.

Това помага за по-сигурната и успешна хирургична намеса, като отстранява компрометираното кръвоснабдяване. По този начин се улеснява работата на хирурга при извършване на манипулацията по отстраняване на разкъсванията.

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!