12 СЪВЕТА ЗА ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
здравословен-живот

Важно изискване да бъдем успешен предприемач е да водим здравословен живот, тъй като само тогава можем да имаме достатъчно енергия и жизненост, за да извършим всички дейности, които включват създаване и управление на бизнес.

Яжте здравословни храни

Колкото по-висок е процентът на здравословни храни, които включваме в диетата си, толкова по-добре и по-енергично ще се чувстваме. Винаги трябва да изберем по-леките и здравословни храни, като зеленчуци, плодове и зърнени храни, и да избягваме  доколкото е възможно, тежки и вредни храни, като червено месо, пържени храни и сладки.

Яжте бавно

Ако ядем бавно и дъвчем храната добре, тялото ни ще извърши добро храносмилане и следователно ще абсорбира по-добре хранителните вещества. От друга страна, ако ядем бързо и не дъвчем храната добре, тялото ни ще изразходва допълнителна енергия при извършване на храносмилането, и като следствие ще се почувстваме уморени.

Не яжте много вечер

През нощта тялото ни има функцията да се почиства от токсини и други примеси, така че ако хапваме повече вечер, ще го накараме да работи прекалено много, и като следствие ще затрудним съня си и ще се събудим уморени. Трябва да избягваме да ядем много през вечерта, особено тежки или мазни ястия, и да хапнем поне два часа преди лягане.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

Пийте много вода

Пиенето на много вода ни помага да имаме добро храносмилане, също така почистваме тялото си и сме добре хидратирани, като по този начин избягваме дехидратацията, чийто основен симптом е умората. Винаги трябва да пием вода през целия ден, дори и когато не сме много жадни. Избягвайте да я приемате по време на хранене, защото бихте могли да затрудните храносмилането.

Избягвайте употребата на алкохол

Консумацията на алкохол причинява умора, засяга нервната ни система, и е не само вреда за здравето ни, но алкохола може да причини чернодробни и сърдечно-съдови заболявания, също така е и една от основните причини за автомобилни инциденти. Трябва да избягваме консумацията на алкохол или поне да ограничаваме консумацията например, когато имаме някакъв социален ангажимент, но винаги с умереност.

Пушенето забранено!

Тютюнопушенето също причинява умора, засяга нервната ни система, и не само е вредно за здравето ни, то може да причини респираторни и сърдечно-съдови заболявания, но също така е вредно и за здравето на хората около нас. Цигарите винаги може да бъдат отказани, само и единствено с добра воля.

Спокоен сън

Сънят е необходимо за организма ни, за да изчисти добре тялото, да възстанови енергията, и да освободи напрежението. Трябва да се опитаме да спим добре, но не твърде много, тъй като това също може да бъде вредно за здравето ни. Препоръчително време за сън между 7 и 8 часа всяка вечер, въпреки че при някои хора тялото може да изисква по-малко или повече часове.

Упражнения

Редовните упражнения ни позволяват да имаме добро физическо и психическо състояние, помага ни да освободим напрежението и ни дава усещането за благополучие. Трябва да се опитаме да играем някакъв спорт, да ходим на фитнес, да ходим на джогинг, да караме колело или поне да ходим всеки ден, колкото можем.

Дишай дълбоко

Дълбокото дишане ни помага да увеличим притока на кислород към мозъка, и следователно да се отпуснем, и да имаме по-голяма умствена яснота. Трябва да дишаме дълбоко през носа си винаги, когато сме в напрегната или стресова ситуация, въпреки че, за да можем винаги да реагираме адекватно, трябва да се научим, да дишаме дълбоко по всяко време.

Практикувайте медитация

Практикуването на медитация ни помага да бъдем по-спокойни, да реагираме по-добре в напрегнати или стресови ситуации, да се чувстваме по-енергични и жизнени и да сме по-креативни. Трябва да придобием навика да практикуваме редовно медитацията, въпреки че ако ни е трудно да я постигнем, поне да се опитаме да имаме моменти на спокойствие, където се опитваме да сведем до минимум мислите си.

Избягвайте негативните емоции

Най-добрият начин да бъдем положително енергично заредени, е да не правим неща, които ни карат да увеличаваме енергията си, избягвайте неща, които изтощават, т.е. –  негативни емоции. Трябва да избягваме отрицателните емоции като страх, тревога и безпокойство, и вместо това да се стремим да имаме положителни – радост, оптимизъм и увереност.

Балансиране на работата с почивка

Прекалената работа ни изчерпва, причинява ни стрес и блокира нашата креативност. Трябва да се научим да балансираме работата с почивката, например да правим чести кратки почивки между ежедневните си дейности или да си вземем, когато сметнем за необходимо един или повече дни за отпускане, за да помогнем за облекчаване на напрежението, и да изчистим ума си.

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!