Историята на електронните цигари

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
ел-цигари

1930

Първото документирано споменаване на електронна цигара е патент, издаден на Джоузеф Робинсън през 1930 г. (заявен през 1927 г.). Той никога не е бил пуснат в търговската мрежа и не е съвсем ясно дали е бил произведен дори прототип на това примитивно устройство.

1960

Хърбърт А. Гилбърт е считан за създател на първото устройство, което много прилича на съвременните електронни цигари. Той съобщава, че получава патент през 1965 г. (подаден през 1963 г.) и създава прототипи (вероятно никога не включващи никотин), но не успява да ги комерсиализира. Той обяснява този неуспех с това, че компаниите, които биха могли да го комерсиализират, предпочитат да изчакат изтичането на патента, вместо да го лицензират, въпреки че не е ясно дали по това време той е имал търговски потенциал.

2003

Хон Лик, 52-годишен фармацевт, изобретател и пушач, създава в Пекин, Китай, първата успешна електронна цигара в търговската мрежа. Съобщава се, че той създава устройството, след като баща му, също силен пушач, умира от рак на белия дроб. Компанията, за която работи Лик, Golden Dragon Holdings, разработва устройството и променя името му на Ruyan, което означава „като дим“.

2006

Електронните цигари са въведени в Европа и САЩ (Първото решение за внос, което може да бъде намерено в базата данни на уебсайта на Митническата и гранична защита на САЩ, е от 22 август 2006 г.)

2008

Министерството на здравеопазването на Турция преустановява продажбата на електронни цигари. Директорът на отдела по наркотиците и фармацията към здравното министерство Махмут Токач твърди, че електронните цигари са също толкова вредни, колкото и обикновените. Вицепрезидентът на Фондацията за борба с тютюнопушенето в Турция Кияс Гюнгьор твърди, че „никотинът е най-опасният елемент сред 4800 отровни химикали в цигарите“.

Световната здравна организация (СЗО) обявява, че не счита електронната цигара за легитимно средство за отказване от тютюнопушенето, и изисква от търговците незабавно да премахнат от своите материали всякакви внушения, че СЗО счита електронните цигари за безопасни и ефективни.

В проучване, финансирано от Ruyan, Health New Zealand извършва подробен количествен анализ и стига до заключението, че канцерогените и токсиканти са налични само под вредните нива. Въз основа на констатациите електронната цигара се оценява като няколко порядъка (от 100 до 1000 пъти) по-малко опасна от пушенето на тютюневи цигари. Дозата никотин е сравнима с тази на лекарствения никотинов инхалатор. Като цяло, тестваният продукт се счита за „безопасна алтернатива на пушенето“.

2020

Осмата годишна среща на високо равнище за електронните цигари, в която участват над 40 учени и специалисти от цял свят, се провежда на практика поради епидемията COVID-19. Също така, конгресът приема и президентът Тръмп подписва „Закон за предотвратяване на онлайн продажбите на електронни цигари на деца“ като част от омнибусния законопроект за разходите в края на годината.

Може да ви хареса още: БИЛКОВИ ПРОДУКТИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ: КАК ДА ГИ ИЗПОЛЗВАТЕ И ДА ИМАТЕ МАКСИМАЛНО ЕФЕКТИВНИ РЕЗУЛТАТИ

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!