Как да поддържаме сърцето си здраво?

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
здраво-сърце
Сърце: Проучванията показват, че през последните 20 години броят на хората със сърдечно-съдови заболявания чувствително е нараснал. Притеснителното е и  че все по-млади хора се оплакват от сърдечни неразположения.

Не всички сърдечни проблеми започват с ясни симптоми, затова и превенцията остава най-добрата грижа.

Ето и как да се грижим за сърцето и да го съхраним здраво:

Трансмазнини

Една от причините за широкото разпространение на сърдечно-съдовите заболявания е масовата консумация на пакетирани храни със състав, който изобилства от вредни съставки.

Следвайте едно простичко правило – ако четенето на етикета ви отнеме повече от 1 минута и трудно се ориентирате какво изобщо съдържа, не купувайте. За съжаление, тези храни са пълни с трансмазнини, които увреждат и натоварват излишно сърцето.

Вероятно сте чували за „лошия“ холестерол, който получаваме като бонус от пакетираните хранителни продукти. Честата им консумация води единствено до запушване на артериите и нарушено кръвообращение.

Сърцето е органът, който е най-зависим от нашите хранителни навици. Затова ако искате то да е здраво, в приготвянето на храната винаги използвайте здравословни мазнини.

Стрес

Младите хора рядко се замислят как им се отразява непрекъснатото напрежение в работата и стресиращите ситуации в ежедневието изобщо. Причината за падането на долната граница на сърдечно болните е твърде големият стрес и невъзможността за справяне с него.

Системното напрежение се отразява лавинообразно на целия организъм – повишава се кръвното налягане, зачестява сърцебиенето, потенето, появяват се болки в гърдите. Всичко това предразполага към сърдечни заболявания.

Знаем, че стресът няма как да бъде избегнат напълно, но можете да намерите начини, с които да намалите вредното му влияние. Спорт, йога, медитация, интересни хобита – са част от възможните решения за едно по-спокойно ежедневие.

Алкохол

Ако обичате да завършвате деня с няколко питиета, рискувате да влошите състоянието на сърдечните мускули. Алкохолът е една от причините за сърдечна недостатъчност.

Не казваме, че трябва съвсем да го изключите от живота си, но колкото по-рядко, толкова по-добре. И това важи основно за дамите, които са по-застрашени от здравословни проблеми.

Пълноценен сън

Сънят не е нито загуба на време, нито каприз. Той е жизненоважен за правилното протичане на всички функции в организма. Липсата му влошава дейността на сърдечния орган и е в основата на много други заболявания.

Създайте си режим, който ви осигурява нужната нощна почивка.

Тютюнопушене

Вредите от този неприятен навик са толкова много, че рискът от присъствието му в живота ви не си заслужава. Обнадеждаващото е, че организмът сравнително бързо се възстановява след отказването му и всички функции на организма се подобряват. Много от неразположенията ви сега, също могат да изчезнат.

Обездвижване

Честото използване на автомобила е удобно и в това няма съмнение, но ви лишава от движение. Твърде дългото заседяване се отразява не само на обиколката на талията, но и на сърцето.

Винаги има възможност да увеличите движението в обичайните ви дейности. И това няма да подобри само функцията на сърцето, но и ще се отрази положително на целия ви организъм.

Отделете половин час на ден за раздвижване и физическо натоварване. Не е задължително това да бъдат силови тренировки. Изберете дейност според възможностите и личните предпочитания.

Важно е да осъзнаем, че сърцето изисква грижи всеки ден, защото ни е нужно за цял живот.

МЕНСТРУАЛНА БОЛКА

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!