Как да се грижим правилно за белите дробове

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
как-да-се-грижим-правилно-за-белите-дробове
как да спрем цигарите
Здравите и силни бели дробове са жизненоважни. Често отслабваме дейността им с нездравословния си начин на живот. Вредните ни навици и вирусите водят до задържане на бактерии в тях и това ограничава работата на органа.

За да засилим дейността на белите дробове, първо трябва да подобрим начина си на живот, после да помислим за правилна диета и подходящи упражнения.

Подобрете дейността на белите дробове с упражнения

Спортовете за издръжливост са особено полезни за белите дробове, тъй като стимулират дейността им. Можете да изберете между джогинг, плуване или колоездене. Важно е да увеличавате интензивността  постепенно, така че да не ги натоварвате прекалено. С бавен напредък ще постигнете непрекъснато подобряване на работата им.

Йогата също помага при нарушена функция на белите дробове с целенасоченото и контролирано дишане. Освен всички други ползи за психичното здраве, йогата е истински благодат за този важен орган.

Дихателните упражнения като цяло укрепват белите дробове и ви помагат да усещате съзнателно тялото си. Когато се фокусирате върху дишането, сами ще усетите как изпълвате белите дробове с живителна сила и мощ.

Включете ги в сутрешните си дейности и ги изпълнявайте правилно:

  1. Седнете удобно;
  2. Хванете една кърпа или ластик и изпънете ръцете напред;
  3. Вдишайте дълбоко и едновременно с това повдигнете ръцете над главата;
  4. Издишайте заедно със спускането на ръцете до първоначалната им позиция. Не свивайте ръцете, като кърпата или ластикът трябва да бъдат опънати.

Алтернативното дишане и дихателните упражнения се прилагат и при безсъние, стрес и депресия.

Сауна, горещи бани и инхалации

Горещата пара влияе положително върху белите дробове. Чрез парната сауна те се възстановяват и подобряват дейността си, а с времето могат да съхраняват повече въздух. Водните пари имат положителен ефект върху лигавиците.

Инхалациите пречистват белите дробове и облекчават симптомите при обостряне на хроничните заболявания на този орган. Използвайте евкалиптово масло в комбинация с гореща вода и ежедневно вдишвайте аромата. Наведете лицето си над съда с водата и евкалиптовото масло и покрийте главата си с кърпа. Вдишвайте бавно и концентрирано, така че да усетите всяка глътка въздух.Може да използвате и други етерични масла.

Хранене в помощ на белите дробове

Дейността на белите дробове е свързана и с храненето, въпреки че на пръв поглед това не изглежда така. Храните с по-високо съдържание на омега 3 мастни киселини подобряват работата на този орган и имат отхрачващо действие.

Джинджифил, риган и лук – са едни от най-добрите помощници на белите дробове, затова не ги пренебрегвайте в ежедневното си меню. Към тях не забравяйте и рибата и морските дарове.

Лененото семе и орехите пък са чудесно допълнение към закуската. Те ще ви дадат енергия и ще помогнат на белите дробове да функционират ефективно.

Бобовите растения също са от храните, които дават тласък на белите дробове. Включете ги като салати, гарнитура или основно ястие.

Застоялият въздух у дома е изключително вреден за дейността на белите дробове. Проветрявайте по-често и намалете възможностите за наслагване на прах. За целта почиствайте редовно гладките повърхности и не използвате мъхести килими, мокети, шалтета. Всички те задържат праха и правят по-трудно поддържането на чист въздух.

КАК ДА СПОРТУВАМЕ ЙОГА У ДОМА

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!