ЗАЩО ВАНАТА МОЖЕ ДА БЪДЕ ПО-ЗДРАВОСЛОВНА ОТ ДУША

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
вана
Едно от малкото приятни неща, след дълъг работен ден е вземането на вана или душ. Това е чудесен начин да освободите малко налягане и да се отпуснете. Вярно е, че вземането на по-кратък душ вместо вана, може да ви помогне да спестите вода и по този начин да намалите сметките си за комунални услуги. 

Въпреки това, като се къпете по-често и по-кратко, може не само да се почувствате добре, но и да подобрите здравето си. Имайки това предвид, ето някои ползи за здравето от по-дългата баня.

МОЖЕ ДА ПОДОБРИ ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО ВИ

Топла вана може да стимулира сърцето ви, като го накара да бие по-бързо. Това може да подобри кръвообращението ви, да регулира кръвното налягане и да накара съдовете да функционират много по-добре. Имайте предвид обаче, че ако в миналото сте имали някакви проблеми със сърцето, трябва да избягвате къпането при високи температури, защото това може да постави ненужно напрежение върху сърцето.

МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ДА МИСЛИТЕ ПО-ЯСНО

Вземането на вана може да ви успокои, да намали количеството стрес, който изпитвате, и да подобри настроението ви. Това може да помогне за да изчистите ума си и да подобрите умствената си бдителност. Освен това, изследване на балнеотерапията , която е вид минерално къпане, показа, че къпането може да помогне за предотвратяване и преодоляване на умствената умора.

dama-vav-vana

ПО-ДОБЪР СЪН

Включването на топла вана в ежедневието ви може да ви помогне да спите по-добре през нощта. Тя отпуска мускулите ви, помага за освобождаване на стреса и изчиства ума ви, за да можете да почивате по-добре. Освен това, ако украсите банята си с няколко свещи, боядисате я в релаксиращ цвят, заглушите светлините, можете да създадете наистина приятна и релаксираща атмосфера.

МУСКУЛИТЕ, КОСТИТЕ И СТАВИТЕ

Движението и разтягането във вода могат да облагодетелстват мускулите, костите и ставите. Това е чудесен начин за упражнения и има по-малък риск от нараняване. Проучване показа, че една вана с продължителност един час може да има подобен ефект като на 30-минутна разходка. Това го прави идеално упражнение за възрастни хора и тези, които са по-податливи на падания. Вземането на топла вана също може да облекчи усещането за дискомфорт поради остеоартрит, без никакви отрицателни странични ефекти. Освен това хубавата вана може да помогне да отпуснете мускулите си след изтощителна тренировка.

ДИШАЙТЕ ПО-ЛЕСНО

Потапянето във вода до шията може да подобри приема на кислород и белодробния капацитет. Това се дължи главно на налягането на водата върху гърдите и температурата на водата. Плюс това парата, създадена от топлата вода, може да изчисти синусите и да помогне да дишате по-добре.

МОЖЕ ДА ПОДОБРИ СТОМАШНО-ЧРЕВНОТО ЗДРАВЕ

Топлата вана може да облекчи болезнените симптоми на хемороиди или анални фисури. Топлата вода може да подобри храносмилането. Някои изследвания показват също, че къпането може да намали нивата на захар в кръвта, което може да бъде от полза за хората, които имат диабет.

ИМУНИТЕТ

Наслаждаването на топла вана може да подобри притока на кръв и да направи кръвта по-кислородна, като засили притока на кислород през дихателната система. Топлата баня също може да убие бактериите и да подобри имунитета ви. Освен това може да облекчи симптомите на грип, алергии и настинка.

МОЖЕ ДА ПОЧИСТИ И ОВЛАЖНИ КОЖАТА, КОСАТА И ОЧИТЕ

Къпането е чудесен начин за овлажняване на кожата. Можете да засилите благоприятния ефект, като добавите към ваната си здравословни масла или соли. Горещата вода също отваря порите и кара да се потите, което е естественият начин за пречистване на тялото.

МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ТЕЛЕСНАТА ТЕМПЕРАТУРА

Топлата вана помага за регулиране телесната температура – в студените дни приемането на гореща вана може да ви стопли. По същия начин една по-студена вана в горещия ден е чудесен начин да се охладите. Температурата на водата обаче никога не трябва да бъде доста различна от температурата на тялото, за да не изпаднете в шок.

БАЛАНСИРАНЕ НА ХОРМОНИТЕ

Вземането на вана може да балансира количеството на хормоните, отделяни от хипофизата, като кортизол и адренокортикотропен хормон. Топлата вана също може да повиши нивата на серотонин в тялото ви. Това е хормон, който ни кара да се чувстваме по-щастливи.

Освен, че ви помага да се отпуснете, вземането на вана също може да бъде много полезно за вашето здраве. Топлата вана може да подобри имунната система, да помогне да дишате по-добре и да подобри работата на сърцето. Нещо повече, това може да ви помогне да изчистите ума си и да намали стреса, което от своя страна ще подобри съня ви. И накрая, хубавата вана може да ви помогне да регулирате телесната си температура и може да подобри външния вид на кожата, като я почисти и овлажни. Имайки всичко това предвид, не се колебайте да се наслаждавате на приятна баня от време на време.

СПА У ДОМА С АРОМАТЕРАПИЯ

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!