Хранителни добавки срещу възпаленията

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
Хранителни добавки

Възпалението – един от главните патологични процеси, който лежи в основата на редица заболявания. То може да е остро или хронично, като в последния случай може да продължи над шест месеца. Причинява редица придружаващи симптоми.

Например, при възпаление в ставите може да се наблюдава подуване и ограничаване на движенията, и т.н. Срещу възпаление често се изписват специфични медикаменти, но към тях можем да добавим и редица хранителни добавки. Нека видим кои са те.

Масло от черен кимион ползи

Маслото от черен кимион съдържа богато количество антиоксиданти, които предотвратяват уврежданията на клетките от свободните радикали (нестабилни молекули с несдвоен електрон). Антиоксидантите действат и противовъзпалително, като се счита, че могат да предотвратят редица заболявания, включително такива на сърдечно-съдовата система.

В маслото от черен кимион се съдържа тимохинон, който действа с антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти. Тимохинонът също действа противовъзпалително и на мозъчната тъкан, като се счита, че това го прави полезен за профилактика на редица неврологични заболявания.

Босвелия ползи

Босвелията е дърво, растящо в Индия, Близкия изток и Северна Африка. Смолата на това дърво дава съставката, позната като босвелия. В Аюрведа тя се използва противовъзпалително. Намалява болката и възпалението при редица заболявания,сред които са включително и артритните болести. Например, според някои проучвания босвелията намалява тези симптоми при остеоартрит, докато други проучвания са открили същото за ревматоидния артрит.

Допълнително се счита, че босвелия може да се използва и при възпалителни болести на храносмилателния тракт, включително при IBD, или Irritabble Bowel Disease (синдром на раздразнените черва). Смята се, че босвелията може да намали левкотриените – вещества, образуващи се в организма ни и опосредстващи възпалението. Те са един от медиаторите на астматичните пристъпи, поради което босвелия понякога се препоръчва и за страдащите от астма.

Куркума ползи

Друг изключително ценен помощник при възпаление, познат ни не само от източната медицина, а и от източната кулинария, това е куркуминът . Тя е подправка, която е силно известна с лечебните си свойства. Доставя на организма полифеноли, които действат противовъзпалително и антиоксидативно.

Способства за подобряване на симптомите на редица възпалителни заболявания. Дори е показана за третиране на възпаление и болка в мускулите след физическо натоварване. Може да облекчи и болката и подуването, причинени от артритни състояния. Силните му антиоксидантни свойства се борят със свободните радикали и с предизвиканото от тях хронично възпаление.

Допълнително, куркумата подпомага регулацията на храносмилането ни, с което способства и за здравето на стомашно-чревния тракт. Куркума се препоръчва и за хората, които искат да свалят килограми, тъй като тя съдейства на организма ни за загуба на мазнини. Не по-малко важни са ефектите му за подобряване на мозъчната функция и имунната система.

Кога и как да приемаме хранителни добавки

Хранителните добавки не трябва да се използват като заместител на медикаментозната терапия, когато такава е показана. Консултацията с лекар-специалист е задължителна, за да сте сигурни от какво възниква възпалението ви, какво причинява и как може да се предотврати, овладее и спре. Облекчаването на симптомите и подпомагането на лечебния процес могат да се допълнят с хранителни добавки. Обръщайте специално внимание на всяка добавка обаче ако страдате от заболявания на сърдечно-съдовата система, диабет, болести на стомашно-чревния тракт и черния дроб и в случай на бременност.

Във всички тези ситуации е необходима консултация със специалист, преди да се пристъпи към използване на хранителни добавки. Хранителните добавки са природен източник на ценни за организма съставки, които съдействат на организма ни по редица начини. Те способстват за подобряване на функциите му. Най-често се използват за повишаване на имунната система, но имат и други ценни свойства, включително намаляване, облекчаване и спиране на възпалителни процеси. Препоръчват се при различни заболявания, като тази препоръка се базира на състоянието ви и на свойствата на определената добавка. Например, при възпаление често се използват някои от по-горните добавки. Обърнете внимание, че босвелията не трябва да се приема от бременни жени.

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!