По-добро здраве в няколко лесни стъпки

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
здраве

Здравето определя качеството ни на живот и засяга всички негови аспекти

Здраве, дълголетие и здравословно тегло – мечтата на всеки съвременен човек, която все по-трудно се осъществява. Динамиката на живота прави все по-сложно следването на съветите за крепко здраве и балансирането между всички ангажименти. Често сме готови да пренебрегнем това, което е добро за нас, в името на кариерата и успехите в службата.

Храненето и добрата форма първи започват да страдат, когато започнем да се изкачваме по йерархичната стълба към успеха. Оттях обаче зависи здравословното ни състояние и последващите здравни проблеми. Когато сме млади, дори не се замисляме колко много си вредим с липсата на ангажираност и отговорност към здравето си.

Ето защо е добре да спазваме някои прости правила, които могат да станат част от навиците ни. Малките промени в начина ни на живот и храненето може да окажат решаваща роля за това дали ще стоим далече от лекарските кабинети.  А какво по-хубаво от това – да се радваме на живота и да не се тревожим за себе си?

По-добро здраве в 8 лесни стъпки

1. Напълнете чинията си наполовина със зеленчуци с ниско съдържание на скорбяла:

Защо точно зеленчуци с ниско съдържание на нишесте? Много просто – те съдържат по-малко калории и въглехидрати, а те, както знаем, са предпоставка за излишни килограми. Освен това, по-бързо се извеждат от тялото, съдържат повече фибри и вода, подпомагат добрия вид на кожата и косата.

Няма проблем да си позволите пържола, дори да сте на диета, стига да я комбинирате с порция свежи зеленчуци. Като замените малко нишесте и протеини със зеленчуци с ниско съдържание на скорбяла, може да сте сигурни, че консумирате по-малко калории, но не по-малко количество. Тази проста стратегия ви спасява от главоболието да се тревожите за всяка калория и да се измъчвате, че сте прекалили с дневния им прием.

2. Яжте от по-малка чиния:

Вярвате или не, размерът на чинията може да повлияе директно на количеството, което ядете. Разбира се, не мислете за това и не се награждавайте за спестените няколко калории. По-големите порции са сигурен начин да прекалите, особено по време на вечеря, съчетана с гледането на интересен филм.

3. Пийте чаша вода с всяко хранене:

Водата е важна за оптималното здраве и работоспособност. Тя също така помага да избегнете преяждането, а понякога и изцяло замества някоя излишна закуска по никое време. Не е толкова трудно да залъжете мозъка с чаша вода и по този начин да намалите дневните калории.

4. Осигурете си здравословна работна среда:

Знаем, че това понякога е много трудно, а не рядко и невъзможно, но пък е изключително важно. Проучванията показват, че работната среда е пряко отговорна за хроничните заболявания.

 Хората, които седят дълго, са първенци по отношение на сърдечните болести, диабет и рак. Има различни възможности да намалите часовете в седнало положение, като си осигурите нужния баланс.

5. Изключете технологиите един час преди сън:

Здравето и сънят са пряко свързани, колкото и да ни се иска това да не е така. Изключете устройствата с изкуствено осветление поне един час преди лягане. Лошият навик да заспиваме на включен телевизор е една от причините за неспокоен сън и събуждане по никое време.

6. По-малко шофирайте, повече се разхождайте:

Колкото и да се оправдаваме от нуждата от автомобила си, винаги има възможности да го избегнем и да повървим повече. Проблемът е, че веднъж свикнали с това удобство, е трудно да се мотивираме по отношение на неговите алтернативи. Вървенето обаче има толкова много плюсове, че е напълно погрешно да го избягваме.

7. Гарантирайте си повече спокойствие:

Здравето „обича“ тишината, спокойствието и медитирането. Никога не е късно да промените живота си и да намерите повече време за добрите навици. Създайте си такъв живот, че положителните емоции да бъдат повече от отрицателните.

8. Не неглижирайте състоянието си:

Когато имате притеснения за здравословното си състояние, потърсете консултация. Понякога някоя малка болежка може да прерасне в сериозен проблем. Грижете се за себе си, защото превенцията е ключът към спокойно съществуване.

Доброто здраве е единствената ни гаранция за добър живот. Когато имаме здравословни проблеми, всичко останало губи значение. И често сами го влошаваме с лоши навици, с липсата на заинтересованост и грижа към самите нас.

Да се радвате на добро здраве е по-лесно, отколкото си мислите – не забравяйте това.

ВИТАМИНИ: КАК ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ ТРЯБВА ДА СПРЕМ ПРИЕМА НА ВИТАМИНИ НЕЗАБАВНО

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!