Спортът – най-добрият приятел на здравето

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
спорт
Независимо дали спортувате, за да се справите с излишните килограми, или го правите за удоволствие – тялото ви се променя не само външно, но и – вътрешно.

Ползите от физическото натоварване се наблюдават още през първите тренировки, когато започвате да усещате работата на всеки мускул. Това ви дава тонус, енергия и нека си признаем – по-високо самочувствие.

Да проследим как реагира тялото ни на спорта и какви ползи за здравето ни носи това:

Мускули

Тялото ни има нужда от глюкоза, за да даде енергия на мускулите. Освен глюкоза, е необходим и аденозинтрифосфат. Тези две вещества обаче не са достатъчни за нарасналите нужди на организма. Това налага снабдяването с по-голямо количество кислород, което може да стане с изпомпване на повече кръв. По този начин се увеличава кислородът в клетките.

Така всяка тренировка засилва кръвообращението ни и ни снабдява с повече кислород – два много важни фактора за дълголетието.

Бели дробове

По време на физическите ви занимания тялото има нужда от 15% повече кислород. Това увеличава капацитета на белите ви дробове, като кара мускулите около него да работят на максимална скорост.

С времето белите ви дробове ще подобрят своята функция, така че да се задъхвате по-трудно и да сте по-издръжливи по време на спринт.

Ползите за здравето са очевидни – повече въздух, по-добър живот!

Сърце

Извършвайки физическа дейност, сърдечният ви ритъм се ускорява и насища кръвта с повече кислород. С всяка измината тренировка сърцето ви ще работи по-ефективно и ще увеличава устойчивостта и издръжливостта ви.

Освен това, растежът на нови кръвоносни съдове ще се увеличи, което ще поддържа кръвното ви налягане ниско.

СМАРТ ЧАСОВНИК – КАК ПОМАГА НА ЗДРАВЕТО НИ

Мозък

Още в началото на тренировката, мозъкът ви изпраща сигнали за по-висока бдителност и концентрация. Мозъчните клетки започват да функционират по-ефективно, което влияе пряко върху представянето ви в залата или на стадиона.

Мозъкът не спира да ви подкрепя по време на цялата тренировка, насищайки тялото ви с различни хормони.  Някои от тях стимулират паметта ви, а други – увеличават загубата на мазнини.

Стомах

Преди спортното си занимание винаги консумирайте лесно усвоима храна. Това ще ви даде енергия и няма да натоварвате храносмилателния орган.

Тренировките засилват обмяната на веществата, което се отразява и на дейността на храносмилателния тракт. Обикновено хората с нередовен стомах подобряват състоянието си чрез спорта.

Кожа

Чрез изпотяването по време на физическото ви натоварване не само се охлаждате, но и се освобождавате от токсините.

Кожата подобрява вида си и се насища с кислород.

Стави

Ставите поемат голяма тежест по време на силовите тренировки, когато вдигате повече от собственото си тегло. За да ги предпази, организмът увеличава смазващата течност, която им е необходима за плавни движения.

С годините ставите губят твърдостта си, и подходящите спортни занимания значително подобряват състоянието им. Никога обаче не пропускайте доброто загряване. То е от ключово значение за предпазването от травми.

Спортът може да даде редица ползи за здравето, които много други дейности не могат. Дали ще го възприемате като сериозни фитнес тренировки, бягане за удоволствие, упражнения вкъщи или колоездене – няма значение. Важното е да искате, да можете и да не спирате да се движите!

Статията е вдъхновена от: withirinaatanasova.com/zdrave

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!