Как да се погрижите за психическото си здраве през есенно-зимния сезон

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
психическото

Забелязвали ли сте как животните спират да поддържат своята хигиена и добър външен вид, когато живеят в негостоприемна и потискаща среда? Дори и да са домашни, липсата на нужните грижи и внимание водят до редица външни и вътрешни неблагоприятни белези.

При нас, хората, нещата не стоят много по-различно. Проблеми в работата, негативно отношение у дома или несгоди от друго естество, неминуемо водят до упадък на външния ни вид, рязко спадане на имунитета, отслабване (или напълняване) и безчет други подобни нелицеприятни резултати. За съжаление не винаги можем да си помогнем сами и в подобни моменти е повече от наложително да се обърнем към добър психотерапевт в София.

За какви признаци да следим?

Има няколко ключови момента, които могат да ни покажат накъде сме се запътили още в самото начало на проблема. Колкото по-рано осъзнаем, че пропадаме неумолимо в дупката, толкова по-лесно ще получим помощ да се измъкнем от нея.

Ето за какво да следите:

v Рязка смяна на настроенията

Ако от неописуема еуфория попадате в мрачно настроение, граничещо с безизходица и неконтролирана тревожност, веднага трябва да се замислите. Имайте предвид, че понякога двете крайности могат да се наблюдават само в рамките на десет минути.

Както се чувствате най-щастливия човек на света, в един миг не успявате да намерите стимул, заради който да продължите да живеете.

v Непълноценен сън

Негативните емоции почти винаги се отразяват на качеството на съня. Това може да се изразява в необичайно притеснителни сънища, често събуждане и трудно заспиване и дори обилно нощно изпотяване. Последното понякога се дължи на сериозни здравословни проблеми, но не избързвайте със становищата преди да сте се изследвали.

v Минимална толерантност и отчуждаване

Депресивните състояния могат да ни обсебят в такава степен, че започваме да пренебрегваме или избягваме дори най-близките си и обичани хора. Те от своя страна по-лесно ще забележат признаците за проблем, като странични наблюдатели. Но ако вие сами не положите усилия да си помогнете, техните съвети едва ли ще доведат до успех. 

v Трудна концентрация и намалена работоспособност

Ако преди сте се справяли успешно с мултитаскинга, а сега не можете да решите елементарни задачи, то нещо куца. Сами ще усетите, кога нещата, които са ви носили чувство на радост и удовлетворение, сега не означават нищо за вас.

v Непрекъснато главоболие, болки в гърба или храносмилателни разстройства

Както вече споменахме, депресията не позволява физическото ни добруване. Психическите проблеми могат да доведат до крайно опасни и сериозни физически последици.

Не отлагайте прекалено. Ориентирайте се бързо в ситуацията и вземете незабавни мерки.

Трудно е да се анализираме и да си помогнем сами. За това на наше разположение са квалифицираните психотерапевти, които бързо ще локализират извора на неприятностите и ще дадат оптимални съвети и насоки за нов и щастлив живот.

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!