Как се отразява домашният офис на здравето ни

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
как-се-отразява-домашният-офис
По стечение на обстоятелствата, много хора бяха принудени да пренесат служебния офис вкъщи. И към вредите от обичайната напрегната и продължителна работа на бюрото в службата, се прибавиха нови от тази у дома.

За много от нас, домашният офис се оказа не само работа на пълно работно време, но и – на извънредно. Домашната обстановка ни подтикна да прекарваме буквално по 10 часа пред мониторите. Първо се появиха болките в кръста и гърба, след това – във врата, но те се оказаха нищо в сравнение с главоболието.

За да помогнем и на вас в минимизирането на вредите от домашния офис, ви подготвихме няколко ценни съвета:

1. Говорете по телефона на високоговорител:

Знаем, че с деца и домашни любимци наоколо, не е никак лесно да провеждате служебните си разговори на високоговорител. Но навикът да държите телефона между рамото и ухото, води до мускулни болки, схващане и дискомфорт.

2. Създайте си комфорт насред хаоса вкъщи:

Правилната стойка не е каприз, а жизнена необходимост. Свободата и атмосферата у дома предразполагат да използвате клавиатурата дори в полулегнало положение. Всичко това обаче нанася трайни вреди на гръбначния стълб.

Малка декоративна възглавничка, на която да се облягате, може значително да облекчи вече появилите се болки в кръста.

ТЕХНИКИ ЗА СПРАВЯНЕ СЪС СТРЕСА

Хубаво е столът да се регулира, за да имате удобна позиция спрямо монитора. Ако това не е възможно, може да поставите кутия или книги под лаптопа, така че той да е нивото на очите. Подлакътниците, които се регулират, облекчават мускулите на раменете и врата.

За да разберете дали височината на стола е подходяща, сложете лактите на подлакътниците – те трябва да са под ъгъл от 90 градуса спрямо горната част на ръцете.

Много хора обичат да си кръстосват краката, което е вредно за кръвообращението. Ето защо, най-добрата позиция е краката да са стъпили на земята и да са под прав ъгъл.

Позицията на главата също е изключително важна. Често хората имат навика да си повдигат постоянно брадичката или да се навеждат напред и да се взират в компютъра. Всяко положение, извън нормалното, увеличава риска от травми.

3. Използвайте правилно клавиатурата и мишката:

Не слагайте клавиатурата в скута – това не е полезно нито за очите, нито за мускулите на ръцете и врата. За да прецените правилно на колко разстояние да поставите клавиатурата, ако нямате специална опция на бюрото за това, измерете поне 10 см от плота до нея.

Ако използвате компютъра за кратко, здравословни последствия от неправилното му използване, може и да няма. Но дългите часове употреба, правят изключително важни и моделът на мишката и клавиатурата. Ергономичните варианти са за предпочитане, а и са напълно достъпни.

4. Осигурете си здравословен климат:

Проветрявайте често, осигурете си светлина, не работете на тъмно. Ако все пак се налага да работите до късно, използвайте насочваща лампа. Тя трябва да е насочена към компютъра, така че да осигурява максимален комфорт за очите.

Практиката показва, че работата у дома носи повече негативни последствия за здравето, отколкото тази в службата. Работещите вкъщи се обездвижват допълнително от ограничените излизания навън. Затова се налага да правите кратки почивки на всеки 30 минути.

СЪВЕТИ ЗА ОБЛЕКЧАВАНЕ НА БОЛКАТА В ГЪРБА

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!