Вечни ли са денталните импланти?

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
дентални-импланти-зъболекар

Поставянето на зъбни импланти е модерна алтернатива на познатото до този момент класическо протезиране.

Предимствата на този метод са, че напълно имитират естествен зъб и същевременно пациентът не среща никакви проблеми с тях при дъвченето на храната. Хората, които обмислят поставянето на импланти, си задават и още един много важен въпрос – дълъг ли е експлоатационният им живот? За да бъдем точни, трябва да кажем, че отговорът тук зависи от няколко неща.

От какво зависи дългият експлоатационен живот на имплантите?

Животът на един качествен имплант може да продължи няколко десетилетия. Счита се, че максимумът е 25 години, но някои тъканни промени на мястото на имплантация, както и механичното износване, могат да повлияят негативно и да скъсят този срок.

Редица независими проучвания на следоперативния период на поставяне на един или няколко зъбни импланти сочат като основна и най-често срещана причина за отхвърлянето на имплант оралната хигиена на пациента и неговата последваща грижа за импланта. Липсата на добра хигиена води до развитието на периимплантит – състояние на възпаление и увреждане на тъканите около импланта – както венечните, така и костните тъкани. Периимплантит може да се развие и в следствие на лекарска грешка – недобра преценка на вида и размер на импланта, както и на неговото позициониране.

Продължителността на живот на един зъбен имплант зависи и от следните фактори:

 • Здравината и способността му издържи на постоянно натоварване;
 • Качеството на самата сплав и съответствието ѝ с технологията на производствения процес;
 • Устойчивостта на свързващата конструкция;
 • Здравословното състояние на пациента и правилната грижа за устната кухина;
 • Професионализмът и опитът на специалиста по имплантации.

Последното е от съществено значение, защото, ако имплантната конструкцията не е надеждно инсталирана, тя би разхлабила костната тъкан и с течение на времето това може да се окаже проблем за дълготрайното задържане на импланта. 

Какво трябва да направи един добър професионалист при поставяне на импланти на своя пациент:

 • Да премахне всички възможни огнища на инфекция в устната кухина;
 • Да определи костната плътност и обем;
 • Да консултира пациента за правилния избор на импланти;
 • Да изчисли натоварването и броя на имплантите;
 • Да обработи добре раните след инсталиране на имплантите;
 • Да даде ясни и точни препоръки на пациента как да се грижи за устната кухина в следоперативния период.

Характеристики на структурата за имплантиране

В съвременната стоматология днес за направата на импланти се използва най-често титан и неговите сплави, получени чрез добавяне на тантал, молибден и цирконий. При всички тези метали е отчетена добра биологична съвместимост с човешките тъкани. Цирконият е абсолютно инертен и затова конструкциите, изработени от него, се вкореняват по-добре от титановите.

Състоянието на тъканите в устата – важен фактор за дълготрайността на имплантите

Състоянието на тъканите в устата е важен фактор за определяне на това колко дълго ще ви служи зъбният имплант. Ето защо, още на подготвителния етап от поставянето на импланти, следва да се обърне внимание на състоянието на устната кухина и да се излекуват всички кариозни огнища.

Имплантиране и пародонтоза

Наличието на пародонтално възпаление е противопоказание за инсталирането на импланти. При пародонтоза е необходимо да се облекчи възпалението в областта на върха на зъбния корен, което се постига чрез обработка на кореновите канали.

Имплантиране при пациенти с протези

Също така, в случай че  пациентът носи протези, които се нуждаят от подмяна, това трябва да бъде направено преди операцията. Професионалното почистване на зъбите преди имплантацията също е препоръчително. Ако няма достатъчно костна тъкан, то специалистът ще я изгради.

И накрая задължително трябва да отбележим, че качествено обслужване е възможно само в клиника, където работят професионалисти, използващи надеждни инструменти и оборудване. Цената също може да послужи като индикатор за качество, тъй като поставянето на висококачествени импланти няма как да бъде евтино.

КАК ДА ПОДОБРИМ ПРОДУКТИВНОСТТА НА ДЕНТАЛНИТЕ КАБИНЕТИ

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!