5 съвета за имунната система, които не трябва да пренебрегвате точно сега!

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
имунната-система
Най-простичко казано, имунната ни система е нашата отбранителна система, която спира натрапниците. Тя ги локализира, залавя и елиминира. Този процес обаче никак не е лесен, особено в условията на дефицит на витамини, заседнал начин на живот, хранене с полуфабрикати, липса на свеж въздух.

Вече всички разбрахме, че ще трябва да заживеем с коронавируса и единственото нещо, което можем да направим, е да подсилим нашата отбранителна система.

Ето и как да направим това:

1. 8 подкрепления от кухнята за силен имунен тласък:

Има някои храни и подправки, които могат не само да намалят риска от инфекция, но и да ускорят възстановяването, ако вече сте болни.

Около 70-80% от имунната система се контролира от нашите хранителни навици. Това означава, че контролът върху нея е в наши ръце.

Пробиотичните бактерии в:  киселото зеле; киселото мляко; джинджифила; кефира; домашната мътеница; Кимчи (екзотична туршия); сос Тамари; Мисо (подправка от Япония) и Комбуча, предотвратяват разпространението на патогените в организма ни.

Ако не ви е възможно набавянето на пробиотични храни, може да направите профилактичен курс с хранителни добавки. Той обаче трябва да бъде съчетан с консумирането на храни, богати на желязо, витамин С и омега 3 мастни киселини.

2. Заменете всяко второ кафе с чай или фреш:

Навикът да пиете по няколко кафета на ден няма да ви помогне да стимулирате имунната система. Оптималният вариант е да започнете деня с чай, а кафето да оставите след закуската.

Всеки път, когато изпитате кофеинов глад, се освежете с фреш или зелен чай. Не казваме, че трябва да изключите напълно любимата си напитка, а – да намалите нейното количество.

3. Лягайте и ставайте по едно и също време:

Макар на пръв поглед да не изглежда това да има връзка с имунната система,  има доказателства за обратното.

Изследвания с доброволци показват, че тези от тях, които имат стриктен режим на сън, са по-устойчиви на вируси.

Продължителността на съня също има отношение към нашите съпротивителни сили. Ако спите по-малко от 7 часа, рискувате да боледувате по-често и по-тежко.

4. Превърнете всяка дейност в спорт:

Активирайте въображението си в измислянето на креативни идеи как да спортувате, дори когато работите, готвите, грижите се за децата, пазарувате. Умишлено използвайте повече движения в обичайните си дейности, така че да се натоварвате физически.

Идеалният вариант е да отделяте време за спортни занимания няколко пъти седмично. В случай че нямате този навик, или не успявате да балансирате между всички задачи, може да използвате останалите възможности за раздвижване. Важното е да не се заседявате дълго време и да увеличите кислорода в организма.

5. Увеличете водата за сметка на другите напитки:

Ако не пиете достатъчно от живителната течност, организмът не може да елиминира токсините. Те не само вредят сериозно на здравето, но и подкопават имунната система.

Чрез водата се освобождавате от натрупаните отрови, получавате повече енергия и засилвате обмяната на веществата.

Има твърдения и че ако пиете достатъчно вода, вирусите и бактериите не могат да оцелеят дълго време. Дали това е така – все още няма сериозни научни доказателства, но при всички положения няма да ви навреди да увеличите консумираното количество.

9 МАЛКИ ПРОМЕНИ, С КОИТО МОЖЕ ДА ПОДОБРИТЕ ЗДРАВЕТО СИ

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!