9 МАЛКИ ПРОМЕНИ, С КОИТО МОЖЕ ДА ПОДОБРИТЕ ЗДРАВЕТО СИ

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
малки-промени
Понякога трябва да променим някои навици, за да се насладим на пълноценен и здравословен живот. Някои елементарни промени, като коригиране на стойката, промяна на диетата, култивиране на интелекта или грижа за емоциите, ще доведат до подобряване на нашата здравна верига.

Тъй като здравето е инвестицията, която носи по-голяма полза, ние ви предлагаме съвета, с които може да се насладите на пълноценен живот.

1. Погрижете се за тялото си

Превенцията и ранното откриване на заболяването са двата основни стълба за поддържане на здравословното състояние. В допълнение към воденето на здравословен начин на живот, ваксинацията е от основно значение за профилактика. По отношение на ранното откриване, ключовите периодични прегледи са: урологични изследвания за простата и гинекологичен за рак на гърдата и шийката на матката, колоноскопии за дебелото черво, спирометрия за ХОББ и др.

2. Упражнения

Болката в гърба е едно от най-разпространените и най-прости заболявания. Упражнения за гъвкавост с пилатес или йога, и засилване на коремната и дорсолумбалната мускулатура с плуване или във фитнес, са няколко промени, с които да се предотвратят заболявания на гръбначния стълб. Правете минимум 10 минути ежедневно упражнения и може да предотвратите болката в гърба.

3. Хранене

Всеки, който иска да натрупа здраве, в допълнение към подобряването на диетата, трябва да увеличи количеството на физическите упражнения. Не трябва да пропускате пълна закуска, състояща се от млечни продукти, плодове и пълнозърнести храни, както и лека вечеря. Но те не са достатъчни, за да сме здрави: влизането във форма ни помага да намалим сърдечно-съдовите рискови фактори.

4. Занимание

Най-активните хора са по-церебрално защитени срещу когнитивно увреждане, което се превръща в благосъстояние и превенция на заболявания като Алцхаймер или деменция. Бъдете активни в социална сфера, четете книги и вестници, наслаждавайте се на музика и рисуване, научете се да свирите на инструмент или научете нов език, занимавайте се с хобита си… Дайте на мозъка си работа и спрете когнитивния упадък!

5. Хидратация

Водата е основна за човешкото тяло. Тя помага на тялото ни да се възстанови, след като сме загуби част от нея чрез урината, потта или дъха. Никога не чакайте да ожаднеете, за да пиете вода (средно по 2 литра на ден).Плувайте поне веднъж седмично – тялото ще ви бъде благодарно.

6. Отделете минутка на ден, за да се отпуснете

Въпреки че най-известните рискови фактори (тютюн, холестерол, хипертония) са важна част, доказано е, че психологическите фактори също са спусък за множество сърдечно-съдови заболявания като инсулт, стенокардия или инфаркт на миокарда. Ако намалите стимулиращите вещества, и се радвате на релаксиращи дейности (музика, дишане, меки упражнения като тай-чи и др.), без стрес е една от тайните за дълголетието и качествения живот.

7. Гледайте небето всеки ден

Ще забележите, че очите ви изсъхват много през времето, когато непрекъснато използвате компютъра или смартфона си. Това може да ги повреди, защото генерира визуален стрес и дори уморено зрение и късогледство. Най-добрият съвет, който можем да ви дадем, е да държите екрана на разстояние поне 50 см и да използвате капки за очи, когато забележите, че те са сухи. Направете кратка почивка от монитора или телефона на всеки 2-3 часа, погледнете към небето или хоризонта и мигайте често – така ще подобрите здравето на очите.

8. Усмихнете се!

Положителните емоции, като радост, ентусиазъм, удовлетворение или гордост, са необходим източник на благополучие и здравословен живот. Те проектират изображение на нас, което е по-привлекателно, предпочитано от други положителни хора, които искат да се сближат до нас. Ако избягвате да се усмихвате, защото не харесвате външния вид на устата си, то вие трябва да се погрижите за отстраняването на този проблем. На днешният пазар има много различни методи за коригиране на усмивка, като порцеланови фасети или избелване на зъбите. Когато се смеете, вие освобождавате стреса и безпокойството. Това ще повлияе на вашето физическо и психическо здраве,

9. Уважавайте тялото си

Да изглеждаш добре означава да се чувстваш добре. Ако имате част от вашата анатомия, която не харесвате, то следвайте деветте предишни съвета: спорт, балансирана диета, управление на стреса и изоставяне на лошите навици. В допълнение, дерматологията и козметичната хирургия ви предлагат няколко решения, както за корекция, така и за подобряване (лазерна очна хирургия, блефаропластика, увеличаване на гърдите и др.).

Еликсир за вечна младост не съществува, но в ръцете ви е възможност, с която може да забавите стареенето и да промените имиджа си.

СЪВЕТИ ПРИ МАХМУРЛУК

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!