ВИТАМИНИ: КАК ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ ТРЯБВА ДА СПРЕМ ПРИЕМА ИМ НЕЗАБАВНО

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
витамини

Витамини: В стремежа си да се погрижим за имунната си система и да си осигурим по-добра защита от вирусите превърнахме приема на витаминни добавки в ежедневие. Опаковки с най-различни витамини красят шкафовете ни в банята, а около техния прием вече си имаме цял ритуал.

Когато пропуснем ежедневната таблетка, денят просто не ни спори, сякаш сме забравили животоподдържащото си хапче. Масовата истерия около витамините на таблетки не спира дори със затоплянето на времето и изобилието на плодове и зеленчуци на пазара.

Колкото и да сте запалени по витамините, трябва да знаете, че те не са чудодейни лекове и нямат магическо действие. Приемането на големи дози може да ви навреди сериозно, защото организмът ви се нуждае от малки количества витамини. Освен това, те не компенсират липсата на витамини от храната.

Как да разберем, че трябва да преустановим приема на витаминни таблетки?

1. Затруднено заспиване, липса на концентрация, изтръпване:

Има някои сравнително леки симптоми от приемането на твърде много витамини, които често не се свързват с тях. Вероятно не бихте обвинили витамините в кутийка, които приемате месеци наред, за това че трудно заспивате, не можете да се концентрирате на работа, сприхави и разсеяни сте и изпадате в паника от най-малкото.

В интерес на истината тези фини знаци е възможно да са предизвикани точно от приема на хранителни добавки. Когато съчетаем витаминните таблетки с преумора и силен стрес, ефектът може да е точно такъв.

2. Гадене, повръщане, главоболие:

Най-често тези симптоми се наблюдават при предозиране с витамин Д – „слънчевият“ витамин, който придоби международна слава през последните месеци. Тъй като вече можем да излизаме спокойно навън и да го получаваме в естествения му вид, няма причина да го пием под формата на добавки.

Злоупотребата с този иначе чудесен витамин могат да доведат до притеснителни здравословни проблеми, сред които и нарушена сърдечна дейност. Ето защо трябва да бъдем внимателни с всяка добавка, към която посягаме.

3. Груба кожа, напукани устни, падане на косата:

Твърде сухата и груба кожа може да е резултат от натрупване на витамин А в организма. Наред с това, е възможно да започнем да се оплакваме от напукани устни и косопад. И това са първите признаци на предозиране с този витамин.

Последните симптоми могат да бъдат изключително сериозни, затова не си предписвайте сами добавки с витамин А. Той се съхранява в мастните клетки и се натрупва прогресивно с времето.

4. Храносмилателни проблеми:

Прекомерното количество витамини може да навреди на дейността на бъбреците, да предизвика коремни спазми, гадене, диария. Тези симптоми са характерни за предозирането с витамин С. Някои лекари препоръчват ударни дози от витамина в първите дни на респираторните заболявания, но това крие доста рискове.

5. Проблеми с кръвното налягане, тревожност, разстроен стомах:

Ако допълвате диетата си с твърде много креатин, за да изградите повече мускули, не е изключено да повишите кръвното си налягане, да се чувствате замаяни и да страдате от разстроен стомах.

6. Често уриниране, гадене и липса на ориентация:

Прекаляването с калция под формата на хранителни добавки може да доведе до неприятни здравословни проблеми. Да, той е много важен за костите, особено с напредването на годините, но не трябва да се приема безразборно.

7. Кожни проблеми, разстроен стомах, припадъци:

Ако приемате твърде много фолиева киселина, рискувате не само по-горе посочените проблеми, но и сърцебиене. Предозирането е особено опасно за хората, които вече имат сърдечни оплаквания.

Приемайте витаминни добавки през есенно-зимния период и ги спирайте със затоплянето на времето. Най-голяма полза има от витамините, които получаваме с храната. За някои от има дори научни доказателства, че удължават живота.

Ежедневната порция салата и разнообразни плодове за следобедна закуска са достатъчни за топлите месеци.  Те ви осигуряват нужната енергия и фибри, за да бъдете здрави и жизнени.

Приемайте витамини разумно и в умерени количества, защото всяко полезно нещо, може да се окаже вредно, когато се прекали.

КОГА ИЗПОТЯВАНЕТО ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ ДА НИ ТРЕВОЖИ

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!