Кога изпотяването трябва да започне да ни тревожи

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
изпотяването
Изпотяването е естествен отговор на нашето тяло при прегряване, физическо натоварване, стрес, безпокойство, тревожност и силно напрежение. По този начин тялото се охлажда и се нормализира температурата му. Това обаче може да бъде много досадно и неприятно, особено през летните месеци.

Възрастта и полът също играят съществена роля в това колко се изпотявате. Така например, жените, малките деца и хората над 60 години се потят по-малко. Понякога за изпотяването на пръв поглед няма конкретни причини, защото те могат да се дължат на хормонални нарушения и инфекции.

Защо при някои хора потта мирише?

Влагата от изпотяване сама по себе си няма мирис. Но ако тя влезе в контакт с бактерии, може да се появи неприятен мирис. Съветите на дерматолозите са за често взимане на душ, редовно сменяне на дрехите, използването на антибактериален измиващ гел или дезодорант, епилиране на подмишниците.

Кога изпотяването трябва да ни тревожи?

Прекомерното изпотяване всъщност не е никак безобидно. То може да е предупредителен знак за различни болестни състояния като проблеми с щитовидната жлеза, хипертония или някаква инфекция.

Ако не сте активни и не сте натоварили физически, а се изпотявате обилно, това може да е ранен предупредителен знак за сърдечни проблеми. Обърнете внимание дали потта е студена, а кожата ви лепкава.

Изпотяването през нощта също е често срещано, особено при жените, при сърдечно-съдови заболявания.

Интензивното изпотяване, съчетано със замаяност и световъртеж, може да сигнализира за  хипогликемия, която може да бъде причинена от ниските стойности на кръвното налягане.

Изпотяването, съпроводено от безсъние и промяна в цвета на лицето понякога е знак за карциноиден синдром . А ако прекомерното потене е съчетано с безсъние – може да е признак за хипертиреоидизъм.

Ако проблемът с прекомерното изпотяване се задълбочи и се чувствате много уморени, е възможно да имате инфекция или ниско кръвно налягане. Изпотяването, придружено с припадъци може да означава натравяне с храна или медикаменти.

Притеснително е когато страдате от нетипично изпотяване на дланите. То често се дължи на психични проблеми и силен стрес.

Изпотяването, повишената жажда и честото уриниране пък са свързани с диабет и високата кръвната захар. Когато глюкозата в кръвта спадне, това може да предизвика обилно потене.

Симптомите, които приличат на тези на грипа, съчетани с изпотяване може да говорят за бактериална или вирусна инфекция. Треската е резултат от промяната в температурата на тялото, като по този начин организмът преборва инфекцията. Това води до усещане за студ или топлина.

Има някои кожни проблеми, които могат да бъдат провокирани от прекомерното изпотяване. Горещата или влажната среда често предизвиква топлинен обрив, който преминава бавно и може да се разнесе из цялото тяло. Обривът обаче може да е показател за гъбична инфекция или друго медицинско състояние.

Изпотяването не рядко може да е предизвикано от новото ви лекарство или промяната в дозировката. То може да е и страничен ефект от приема на стимуланти като амфетамини и кофеин; някои лекарства за диабет; болкоуспокояващи; лекарства за психиката; лекарства за щитовидната жлеза; стероиди.

При всяко по-необичайно състояние след прием на нов медикамент е хубаво да потърсите мнение от личния ви лекар. Възможно е да се наложи да промените дозировката или лекарството изобщо.

Изпотяването е нормално при стресови ситуации, но ако е съпроводено с паник атаки и силна тревожност, трябва да се погрижите за психичното си равновесие. Вероятно това ще се случи с помощта на подходящи медикаменти.

При всички положения е добре да познаваме тялото си и при нетипични симптоми като засилено изпотяване, да потърсим мнение от специалист. Често неглижираме това състояние и смятаме, че не би могло да бъде индикатор за влошено здраве. Това обаче не е точно така. Едни рутинни изследвания често могат да разкрият много за проблема ни.

ВКУСНИ РЕШЕНИЯ ЗА НАЙ – ДОБРОТО ЛЯТНО МЕНЮ

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!