Профилактика и лечение на артрит

Споделете тази статия с вашите приятели!
()

Артритът представлява възпалително заболяване на ставите. Широко разпространено, около 350 млн души в световен мащаб са засегнати от форми на болестта. Причините за възникване са различни, като най – разпространеният е т.нар. остеоартрит. Характерен е за възрастните хора, но напоследък се наблюдава тенденция и по-млади да боледуват от него. Лечението е симптоматично, като тежките форми могат да доведат до трайна инвалидизация.

Поддържането на нормален минерален баланс е от особено значение за правилното развитие на костите, ставите и мускулите, сформиращи опорно-двигателния апарат на човека. Недостиг на витамини от В-групата, витамин Е и Д, Калций, Магнезий и Фосфор, са предпоставка за развитие на дефицитни състояния, които могат да имат пряко или индиректно влияние върху тях.

Особено важни за нормалното функциониране на двигателната система са движението, балансираната диета и ергономията. Много често хората не обръщат достатъчно внимание на правилната позиция пред компютъра, изправената стойка и други пози, които впоследствие водят до деформация на гръбначния стълб, притискане на съдове и нерви и множество други усложнения. Какво обичат нашите кости? Минерали, витамини, движение, топлина и минералната вода.

Хората, които страдат от артрит се нуждаят от рехабилитация, прием на противовъзпалителни средства, хранителни добавки артрит и подходяща диета. За разлика от останалите форми на артрит, ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което често в по-късните стадий води до нарушения в дейността на вътрешните органи, поради увреждания на гръдния кош. Установена е генетична предизпозиция, затова хората с фамилна анамнеза е добре да бъдат една идея по-предпазливи.Засяга и двата пола, като преобладаващо е характерен при жените, за разлика от другите форми, които преобладават при мъжете.

Заболяванията на опорно-двигателната система  влошават значително качеството на живот. Различни видове инфекции (бактерии, гъбички, вируси) също могат да доведат до възпаления на костите и ставите и да причинят трайни увреждания на тъканите. Грижата за тялото, набавянето на необходимите минерали и витамини, активният спорт и слънце, намаляват рисковете от развитие на костно-ставни дегенеративни заболявания. 

Вижте повече на Grewia.bg

Четете още: ПЕРФЕКТНИЯТ ТЕН КРИЕ РИСКОВЕ ОТ СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!