Съвети за хранене при бременност

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
хранене-при-бременни
Вече сте готова да станете майка, или пък сте бременна? Но въпреки това имате въпроси относно храненето в това деликатно състояние? Тук ще ви напишем няколко полезни съвета, за хранене при бременност.

Жените имат много важна роля в днешната епоха. Докато в стари времена жените оставаха вкъщи, занимавайки се с домакински дела и се грижеха за бебета.

Лесно е да се намерят жени с кариера, съсредоточени да достигнат съответните позиции в обществото, но въпреки целия успех, който могат да пожънат на пазара на труда, има и такива, които решават да бъдат майки.

И това да знаеш, че носиш живот вътре в теб, е донякъде сюрреалистично, но в същото време и вълнуващо. Да бъдеш в сладко чакане е нещо прекрасно и в същото време деликатно. Ако в този момент нещо се направи неправилно, последствията могат да бъдат катастрофални както за бебето, така и за майката.

За една жена, която се стреми да бъде майка, за да постигне целта си, тя трябва да яде това, от което наистина се нуждае, и от своя страна напълно да избягва всичко, което може да навреди на бебето или дори на самата нея.

Подгответе тялото си за бременността

Когато жената е бременна, тялото й идва с различни промени. За успех на бременността ще са необходими по-голямо количество калории, както и достатъчно количество хранителни вещества. Всички тези физически промени могат сериозно да засегнат майката или самото бебе, ако не сте достатъчно подготвени.

Ако искате да имате успешна бременност, най-добре е да го планирате, по този начин можете да започнете да подготвяте тялото си.

Можете да започнете да се приспособявате, като правите упражнения, но най-важното в този момент е да водите здравословна и балансирана диета. Ако сте свикнали с бърза храна, закуски или сладкиши, уверявам ви, че бременността ви може да се повлияе от тях.

Не прекалявайте

Тялото на женската, в началото на гестацията, е склонно да изисква още повече калории. Има такива, които смятат, че като има живо същество в тях, майката трябва да яде още повече храна, оттук е и фразата „ТРЯБВА ДА ЯДЕШ ЗА ДВАМА“. 

Ясно е, че жените ще изразходват повече енергия, но това е само доказателство, че майката трябва да адаптира диетата си към по-добро качество, а не количество.

Към този момент трябва да се обърне много повече внимание на консумацията на плодове и зеленчуци, особено на зеленолистни, като например маруля или спанак.

Разбира се, трябва да имаме предвид, че продуктите от животински произход също са от голямо значение, тъй като те са чудесен източник на желязо, Омега 3, йод и калций.

Най-добре е да имате балансирана диета, при която консумацията на най-подходящите храни е приоритетна. Избягвайте консумацията на наситени мазнини, иначе затлъстяването ще ви се отрази, а това би повлияло лошо на процеса на бременност.

Яжте няколко пъти на ден

Има ефекти от бременността, които могат да станат проблем поради дискомфорта, който причиняват. Стомахът на бременната жена става много деликатен по време на този процес, в който присъстват стомашна киселинност и тежест. Много жени, за да се борят с тези проблеми, ще започнат да поглъщат инфузии или ще се самолекуват, въпреки че това не е най-добрата идея.

Може да изглежда малко абсурдно, но ако искате да се преборите с тези странични ефекти от бременността, препоръчвам ви да хапвате по-често, но в малки количества.

За предпочитане е да се храните пет или шест пъти през деня с малки порции, вместо 3 пъти, но в големи количества. Тялото и бебчето ще ви благодарят.

Храни, които трябва да избягвате, докато сте бременна

Няма съмнение, че храненето е едно от най-големите удоволствия в живота, но винаги трябва да бъдете внимателни, когато избирате какво да консумирате.

Нека да не забравим и израза „ти си това, което ядеш“, който за мнозина може да означава много малко. Но когато мислим, че много от мазнините, хранителните вещества и минералите, които съставляват тези храни, се усвояват от нашето тяло. Тогава нашата перспектива се променя постоянно.

Ако една жена, която не е напрегната, трябва да обърне внимание на всичко, което яде, то тогава си представете бременна жена.

Тук трябва да се има предвид, че храненето няма да се отрази само на майката. То засяга целия гестационен процес на бебето. Така че, препоръчително е да проверите на кои храни трябва да давате приоритет, и съответно тези, които трябва да избягвате.

Най-общо трябва да обърнете внимание на следните храни:

Яйцето: Яйцето е отлична храна, препоръчва се за всички възрасти. Но ако не го сготвите правилно, рискувате да се разболеете от салмонела.

Шунката: Тази вкусна храна беше силно критикувана от общността дали е добра или вредна за бременността, поради риска от токсоплазмоза.

Риба: Въпреки големите ползи от рибата за майката и бебето по време на гестацията трябва да се внимава, и да се избягва консумацията на сурова риба като суши, както и императорска и червена риба тон.

Алкохолът: Леко алкохолните и спиртните напитки са предпочитани при срещи с приятели, както и при празненства. В днешно време се търси каквото и да е оправдание за консумация на алкохол, защото той развеселява партито, отпуска тялото, също и ума и по тази причина прекаляванията с него са много чести.

Но когато започнете да отглеждате бебе във вашия организъм, трябва да ограничите консумацията на всякакъв вид алкохол до нула. И не казвам само, че по време на бременност трябва да го избягвате на всяка цена. Но този период се удължава дори и след раждането. Трябва да помните, че по време на лактационния период бебето се храни с млякото, произведено от тялото ви.

Независимо дали сте бременна, след раждане или не, ни препоръчваме да не консумирате никакъв алкохол!

Вие вече сте навлезли в един много красив етап от живота, в който отговорността се увеличава и в същото време поглеждате в бъдещето на този малък човек, когото носите в тялото си.

Грижата за вашето бебе е важна, защото то заслужава да дойде на този свят и да се наслаждава на живота по същия начин, както вие. Поради тази причина трябва да сте много внимателни с тялото си през целия период на бременност. Следвайте тези съвети за хранене за бременни жени със сигурност няма да имате проблеми.

ПОВЕЧЕ „ЗДРАВЕ“ В ЧИНИЯТА, ПО-МАЛКО БОЛЕСТИ!

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!