Повече „здраве“ в чинията, по-малко болести!

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
здраве-храна
Здраве: Ние сме това, което ядем. Храненето определя не само нашия външен вид, но и нашето представяне в работата, в социалния ни живот, дори във фитнес залата.

Често увлечени от динамиката на ежедневието не се замисляме какъв шок предизвикваме в организма си с всевъзможните вредни комбинации от полуфабрикати, огромни дози кофеин, никотин и алкохол.

Даваме си сметка едва когато сме нанесли непоправими вреди на здравето си.

Ето защо ви предлагаме да промените навиците си и да си осигурите повече „здраве“ в чинията с нашите полезни съвети:

Не се хранете в движение, дайте си почивка

Хапването на някой сандвич или суха закуска в движение не се нарича хранене, а – трупане на мазнини по талията и ханша. И вредите от този хранителен навик не се ограничават само в повечето килограми, а нанасят поражения и на всички функции на организма.

Да, може и да е много удобно да се храните с консерви, да приготвяте аламинути с помощта на полуфабрикати и да се успокоявате колко е здравословна супата от пакетче, но истинската храна не е опакована. Тя е прясно приготвена, свежа и ароматна – не само храна за стомаха, но и за – вашите сетива.

Вакумираните храни са за хората, които нямат време не само за хранене, но и за себе си. Понякога използването им е неизбежно, но винаги когато имате възможност, се глезете с прясна храна.

Ако нямате възможност да създавате кулинарни шедьоври в кухнята, има толкова други възможности да се храните здравословно. Винаги можете да си поръчате пресни ястия от сайтове за доставка за храна като foodpanda.

Заменете висококалоричните храни с нискокалорични

Всяка храна има заместител – да, не така атрактивен, нито пък провокиращ вкусовите ви рецептори, но в пъти по-здравословен. Многото калории отнемат енергията, работоспособността и увереността ви.

Хранейки се с тежки, мазни храни, вие затормозявате храносмилането и то ви отмъщава, като ви прави сънливи, омърлушени и перманентно уморени.

80% от храненето ви за деня трябва да включва зеленчуци, плодове, ядки, кисело мляко и зърнени храни. Има толкова много вегетариански ястия, които съдържат малко калории, но ви дават много енергия.

Елиминирайте консервантите за сметка на фибрите

Храните с консерванти нанасят трайни поражения на организма. Малко хора обръщат внимание на етикетите, а много от готовите продукти изобилстват от тях.

Прясно приготвената храна крие много по-малко рискове по отношение на вредните съставки. Затова увеличете консумацията й за сметка на пакетираните храни. 

Ограничете бялото брашно

Намалете консумацията на бял хляб и сладкиши от бяло брашно. Те нямат никаква хранителна стойност, но за сметка на това сериозно застрашават здравето.

Повишените нива на кръвната захар, в резултат на системно хранене с бяло брашно, увеличават риска от страшни болести. Те могат да бъдат избегнати с алтернативата на белия хляб – пълнозърнестите продукти.

Приготвяйте храната без пържене

Има много възможности за здравословно приготвяне на храната, които я правят не само вкусна, но и полезна. Пържените храни съдържат повече калории, състаряват организма и го насищат с токсични вещества.

Сами видяхте колко важно е храненето и как само от нас зависи дали то ще ни носи ползи, или ще ни кара да плащаме с цената на здравето.

ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ, КОИТО ПРОВАЛЯТ ВСЯКА ДИЕТА

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!