СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВА КОСА

Споделете тази статия с вашите приятели!
()
здрава-коса
Да имаш здрава коса е голямо предизвикателство, има много фактори, които могат да увредят косата ти лесно. Сегашните нива на замърсяване в околната среда, безмилостните лъчи на слънцето, сешоара, дори боядисването на косата са фактори, които спомагат за увреждане на косата. Тук ще ви кажем няколко полезни съвета, как да поддържате косата си здрава.

Здравата коса е тази, за която се грижите с добри навици, като я поддържате силна, лъскава, без омазняване и пърхот. В статия ще ви предложим поредица от съвети, с които можете да поддържате косата си здрава. Приложете ги на практика и вижте резултатите!

Когато косата ви има естествен блясък, показва колко е здрава, и колко добре се грижите за нея. Но за да бъде това реалност, трябва да вземете под внимание някои неща.

Правилно използвайте балсама – за всеки тип коса има различен вид балсам. Използвайте този, който отговаря на вашите нужди. Не слагайте балсам на всяко миене, за да не постигнете обратния ефект.

Бъдете внимателни с шампоана. Когато по-често миете косата си, вие премахвате естествените масла от нея, по този начин тя изглежда доста изтощена. Използвайте шампоан без сулфати, за да избегнете изтощаването на косата.

Мазна коса – омазняването е вредно за косата ви, то създава и лошо впечатление за вашата лична хигиена. Мазна коса е следствие от неправилно миене, както и от генетичните и хормоналните фактори на всеки.

Пазете се от жегата – В най-горещите сезони на годината скалпът се изпотяване, което е предпоставка за отделянето на повече мазнини. Можете да предотвратите този естествен процес, като носите кърпи или шапки. Но освен слънцето, източници които спомагат за изпотяване на скалпа могат да бъдат и сауните, сешоарите, пресите и горещия душ. Никой не желае да има мазна коса. Затова може да се постараете да избягвате тези източници на топлина, които карат скалпа да се поти. Измивайте косата и скалпа си само с топла и хладка вода.

Противозачатъчни – В момента, в който започнете да противозачатъчни, в тялото ви започва голяма хормонална промяна. Желателно е да не се използват такива медикаменти, но ако нямате друг вариант за нежелана бременност, то тогава се консултирайте със специалист, който ще ви предпише лекарства, които причиняват по-малко хормонални въздействия на тялото.

Коса без пърхот – Пърхотът се причинява от злоупотребата с продукти за коса, като шампоан и бои, както и от прекомерна умора, стрес и дори лошо здравословно състояние. Има много най-различни продукти за борба с пърхота, но повечето от тях причиняват увреждане на корените. За да сведете до минимум проблема с пърхота, направете следното:

Решете косата – пазете косата си без пърхот, като се решите, надолу. Това не само ще елиминира голям брой мъртви клетки, но и ще насърчи циркулацията и ще премахне всякакъв вид десквамация.

Масажирайте скалпа –  това подпомага циркулацията в областта, премахва мъртвата тъкан, а също така насърчава растежа на косата. Правете го преди или след сресване на косата.

Силна коса – Слабата коса е склонна да пада. Има много фактори, които пряко или косвено влияят върху здравината на косата, но най-важните са:

Хидратация– въпреки че изглежда невероятно, когато поддържате тялото си добре хидратирано, това влияе директно върху здравината и на косата. Пийте поне 8 чаши вода дневно и ще забележите как това ще се отрази пряко на косата ви.

Витамините – те влияят на много от основните ви биологични процеси, както и на производството на коса. Витамин А помага на скалпа, витамин В придава по-голяма здравина на косата, а витамин Е  придава повече блясък и насърчава растежа на косъма.

Приложете тези съвети за здрава коса, и по този начин ще се радвате на красива коса, на която всички ще завиждат.

6 ГРЕШКИ В РИТУАЛИТЕ ЗА КРАСОТА, КОИТО ВСЯКА ЖЕНА ПРАВИ

Loading

Как ще оцените статията?

Кликнете на звездичката, за да оцените

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Последвай ни и във фейсбук

Споделете тази статия с вашите приятели!